Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, před týdnem jsme psali zkoušku s úplně novým učitelem (protože starej se někam zdejchnul) a ten nám do ní dal příklady který jsme na cvičení nepočítali. prosím Vás o pomoc s několika příklady, případně o upřesnění.
1) Vlastní čísla vím jak se počítají, na cvičení jsme spočítali spoustu příkladů, ale charakteristické polynomy vycházely vždy tak že se z nich dala dobře zjistit vlastní čísla. Zde však vychází polynom (-L^3 + 7L^2 - 14^L + 8 ) a já nevím co si počít s tou osmičkou, protože to na cvičeních vždycky šlo perfektně vytknout, rozložit na součin kořenových činitelů a dostal jsem L (lambdy).
2) Vůbec nemám páru co si počít s tímto příkladem, ani moji spolužáci. Vím co znamená komutativní, nicméně stejně nechápu zadání.
3) Tohle vím jak spočítat
4) Žádný nápad jak spočítat toto nemám. napadá mě jen ty vektory transponovat (tzn. zapsat řádky jako sloupce), ale netuším jak zjistím všechny následující vlastnosti kromě hodnosti, tu vím. Sice se snažím vyčíst ze skript co je jádro apod. ale matematickým zápisům ve větách a definicích příliš nerozumím, potřeboval bych to osvětlit lidským jazykem, nebo by stačil jen algoritmus jak to vypočítat - rozumět tomu nepotřebuji ani nechci, po prvním semestru už Lin algebru nemáme.
5) Jen se ujistím: spočtu determinant a vyjde x^2-6x >= 0 vypočítám X1,2 kde vyjde 6 a 0, poté udělám rozklad na (x-6)(x-0) >= 0 dosadím nějaké body a vyjde výsledek (-nekonečno,0> U <6,nekonečno) . je to tak správně?
6) Tenhle příklad vypouštím takže se jím nezabývejte.
Vím že je to dost požadavků najednou, tak doufám že se najde nějaká dobrá duše co mi alespoň částečně pomůže.
Díky Fido
↑ peacemaster:2) pre takú maticu musí platiť
teda začal by som vyriešním tej sústavy 4 rovníc o 4 neznámych neviem ako to vyjde neskúšal som,ale je to dobrý začiatok
4)zobrazenie je lineárne ak 

1) zkus si ten polynom neroznásobit úplně a nechat ho ve tvaru: (L+a)*(b*L^2+c*L+d)=0
↑ peacemaster:1)U tohoto konkrétního polynomu můžeš využít faktu, že jednička je kořenem (-1+7-14+8=0) a celý polynom vydělit dvojčlenem (L-1)
5) Za sebe říkám, že to správně je.
↑ Tychi:
1) jak jsi zjistil že to po vydělení vyjde tak pěkně?
↑ gladiator01:
1) jakk se to dá neroznásobit úplně? ono ten determinant je totiž úplně na začátku ve tvaru (1-L)(4-L)(2-L)+36-120 - ( -30(4-L) + 24(1-L) + 6(2-L) ) a i když jednu z těch závorek na začátku neroznásobim, ja ktam pak dostanu tu část co je za sto dvacítkou?
↑ jarrro:
z té definice linearity jsem jelen jak jsem již psal, v definicích se ztrácim, jediný co slovně přečtu je že pro vvšechna x a y ležící ve V .. no a dál nic :)
↑ peacemaster:čo je nezrozumiteľné na tom ,že funkčná hodnota súčtu vektorov je súčet funkčných hodnôt a funkčná hodnota skalárneho násobku je skalárny násobok funkčnej hodnoty?
↑ jarrro:
Ja by som nestrašil kvantifikátormi, dokonca neuvádzaš, čo je V alebo F (i keď zbehlému v téme to môže byť samozrejmé). Buď definíciu napíšeme presne, niekde utekajú zátvorky, alebo to vysvetlíme polopate slovne.
↑ peacemaster:
Zobrazenie je lineárne, ak pre ľubovoľnú dvojicu vektorov x,y a skalárov a,b platí f(ax+by)=af(x)+bf(y). Ľahko sa overí, že zobrazenie f(u)=2u je lineárne. Pretože f(u)=f(ax+by)=2(ax+by)=2ax+2ay=a2x+b2y=af(x)+bf(y). Na opačný príklad môže poslúžiť nelineárne zobrazenie f(u)=sin(u). Tu podmienka linearity iste nie je splnená. f(u)=f(ax+by)=sin(ax+by)=sin(ax)cos(by)+sin(by)cos(ax)=...???
↑ lukaszh:zátvorky som opravil a V je vektorový (lineárny)priestor nad poľom F

↑ peacemaster:
ani tam nic nemusíš roznásobovat část za (2-L) rovná nule
Stránky: 1