Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
měl bych tři příklady na grafy s kterými bych potřeboval krapet poradit...
1. Ukažte, že pro libovolný graf
existuje funkce
taková, že platí 
2. Pro
označme
počet vrcholů stupně
ve stromu T. Dokažte, že má-li T alespoň dva vrcholy, platí 
3. Dokažte, že v každém souvislém grafu G s alespoň třemi vrcholy existují dva různé vrcholy
takové, že všechny grafy G-u, G-v, G\{u,v} jsou souvislé
V případě 1. příkladu si nevím vůbec rady - co je NSD?
V případě 2. příkladu to spíš nechápu
V případě 3. příkladu mě napadlo, že pokud budu mít jakýkoli souvislý graf o velikosti minimálně 3 vrcholů, tak pokud odeberu 2 vrcholy spojené nějakou hranou e, tak mi vznikne cesta nulové délky, což by se dalo brát jako souvislý graf...
V případě, že graf bude obsahovat vrcholů více, tak v případě, úplného grafu a kružnice bude souvislý, ať odeberu vrcholy s tou hranou odkudkoli...
V případě cesty by to platilo jen v případě, že bych odebral vrcholy s hranou jen na začátku, nebo na konci cesty, jinak bude nesouvislý a u bipartitního grafu
by n muselo být větší než 2, jinak by opět byl nesouvislý...
Nebo jsem úplně mimo?
↑ Kein:1) NSD je největší společný dělitel. Zní zadání opravdu takto? Není řečeno, že zobrazení je injektivní? (Pokud ne, je otázka současně nápovědou)
2) Zkus si to rozepsat aa dosadit pro jeden, dva malé stromy do deseti vrcholů.
3) Tvrzení se má ukázat pro všechny souvislé grafy. Rozebírat speciální případy může něco napovědět, ale rozhodně nemůžeme čekat, že podobně probereme všechny možnosti a budeme hotovi různých tříd grafů je nekonečně mnoho.
↑ petrkovar: Děkuji za odpověď...
add 1) Ano zadání zní takto... u NSD jsem tušl, že to bude mít něco společného s dělitelem, ale nějak jsem nevěděl, jestli to je největší, nebo nejmenší...
Ještě jednou na ty příklady juknu...snad mě něco napadne...
add 2) podíval jsem se na tento příklad ještě jednou a zjistil jsem, že pokud odečtu počet všech koncových vrcholů a počtu všech 3-stupňových vrcholů a atd., výsledek mi výjde 2. Počet 2-stupňových vrcholů se nebere v potaz zřejmě kvůli tomu, že nevytvářejí žádné další větve. Dále jsem zjistil, že pokud vynásobim počet vrcholů stromu dvěma a od toho odečtu součet stupnů všech vrcholů grafu, výjde opět dvě...
Ale nemám ponětí, jak bych to měl dokázat...

Ke druhému: každý strom má alespoň jeden list. Jeden z listů zvolme a označme za kořen. Každou hranu lze orientovat tak, aby šla směrem od kořene. Pro vrchol v označíme d(v) počet hran, které do něj vstupují snížený o počet hran, které z něj vystupují. Když sečteme d(v) přes všechny vrcholy, musí vyjít 0. Je jasné proč? Je vidět, jak tento součet vyjádřit přes
?
Ke trojce: pokud to platí pro všechny rovinné grafy, platíto pro všechny grafy. Pro ty rovinné se to dá ukázat, když najdeme řez, který ho dělí na dva souvislé grafy a protíná přitom alespoň dvě hrany (aspoň doufám). Je potřeba ošetřit případy, kdy takový řez neexistuje.
↑ Kondr: add 2) je mi jasné proč by mělo vyjít 0, i jak to ověřit v praxi ale teoreticky se mi to nedaří dokázat...
add 3) zde nevím jestli jsem dobře pochopil zadání...tedy zda G-u, G-v, G\{u,v} značí dva vrcholy spojené hranou, nebo jde o libovolné vrcholy a libovolnou hranu...

↑ Kein: Ke dvojce: nerozumím tomu "je jasné" a "nedaří dokázat". Pokud je jasné proč, pak by neměl být problém to přetavit do důkazu.
Ke trojce: já jsem to bral tak, že G\{u,v} je graf G zbavený vrcholů u i v.
add 2) nj, ale v tom vzorci se to rovna 2...proto ten zádrhel...jediné co mě napadlo a co funguje na všechny stromy je
...
add 3) zde mě napadlo jen to, že aby to fungovalo, musí oba vrcholy u i v buď ležet na kružnici a mít stupeň max 2, nebo aby nybyli artikulací...

↑ Kein: ad 2) trik je v tom, že jeden z listů je kořen. Proto
listů má d(v) rovno 1, jeden list -1. Při sčítání přes všechny uzly máme
.