Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
neviem si dať rady s nasledujúcim zadaním
Vytvorte ľubovoľnú logaritmickú funkciu, ktorá prechádza bodom x0 = 1, pod uhlom 30°.Dokážte výpočtom
Tak napr. f(x) = lnx prechádza cez 1,(resp. každá logaritmická funkcia, ktorá nie je posunutá), len neviem ako na ten uhol :( . Ďakujem za rady :)
První co potřebuješ vědět, je že úhel křivky v bodě X je roven úhlu tečny v tomto bodě.
Zadruhé tangenc úhlu přímky je roven směrnici přímky.
Zatřetí derivace funkce v bodě X je rovna smernici tečny v bodě X.
Teď už bys to moh dát dohromady, ..:-)
↑ Wotton:y=ln(x) ,pak derivace y'=1/x a to je směrnice k přímky y=k*x+q,víme,že k=tg(30)=sqrt3/3 takže 1/x=sqrt3/3,z toho urči x a dosaď do rovnice přímky y=k*x+q aje to. STENLY
↑ Wotton:Adresoval jsem to na Xgamera a ne na tebe,i když to tak systém ukázal!Ale o to nejde.Proč píšeš v množném čísle(jaké příspěvky??)Pokud jsem se nyní spletl,tak jsem původně myslel rovnici tečny v daném bodě a ne jak uvádí student rovnici log.fce(to jsem přehlédl),ale neodpusím ti invektivu,že mé příspěvky jsou o ničem! To se tedy pleteš a příště si toto odpusť.Jsem na tebe rozloben!A příště se laskavě zamysli nad tím,co píšeš!
Můžu říct, že jsem se dlouho rozmýšlel, než jsem to napsal.
Netvrdím, že všechny tvé příspěvky jsou "o ničem". Ale za tím, že mnoho tvých příspěvků je nesmyslných si stojím. Jako ukázka alespon pár:
Zbytečný příspěvek ve vyřešeném tématu.
Derivace špatné funkce.
Nekorektní postup.
Trvání na nekorektním postupu i přez upozornění.
Úplně špatný postup.
Odpověď na úplně jiné zadání.
Myslíš že bych měl pokračovat v hledání?
Nepochybuji o tvých schopnostech, jen by možná stálo nepsat první co tě napadne ...
Tak, mám nejakú predstavu ako na to, problém je v tom, že mi to nie je stále jasne ...:(
Ide o to, že keď si zvolím ako tú hľadanú funkciu f(x) = lnx tak ja musím dokázať že pre túto funkciu je skutočne ten uhol 30° pod ktorým pretína os x v bode x = 1.
Tak som na to šiel ja po vašich radách:
1. spravil som si rovnicu dotyčnice podľa vzorca
, po dosadení to vyšlo 
2. aby som tomu nejako pochopil nakreslil som si to vo Wolfram Mathematica, tu je výsledok 
3. kedže všeobecný tvar dotyčnice je
tak v tom to pripade sa k = 1 a q = -1, z toho ale vidím, že tg toho uhla nemôže byť 30° lebo k = 1, aj keď podla obrázku odhadom by som povedal že to tak je ... takže niekde som spravil chybu. Poprosil by som nejaké polopatistické vysvetlenie, lebo fakt už mám z toho poriadny guláš... :( Ďakujem
Problém je v tom, že počítáš s přirozeným logaritmem.
To co jsem ti navrhoval je najít si logaritmus o jiném základu.
Víme že
, no a ty máš najít takové a, že derivace v jedný je rovna tangenc 30 stupnů.
To znamená 

↑ Xgamer:
Obrázek mate, protože tam máš na každé ose jinak dlouhou jednotku. Přirozený logaritmus protíná osu x v úhlu 45° což odpovídá k=1 jak píšeš.
↑ Xgamer:
Úlohu vidím v jiné formulaci takto:
Nejděte všechna kladná čísla w <> 1 taková, aby graf logaritmické funkce o základu w protínal osu x (v jejím bodě x = 1) pod úhlem 30 st.
Budeš k tomu potřebovat to, co Ti poradil ↑ Wotton: , mimo to ještě vzorec pro derivaci logaritmické funkce při obecném základu
a také hodnotu tg (30 st.) .

↑ halogan:
Toto
určitě neplatí, pokud log nemyslíš logaritmus přirozený.
Nás učili, že log = logaritmus o základu 10 = dekadický logaritmus.
↑ halogan:↑ Cheop:
Xgamer se asi snažil napsat logaritmus o základu