Stránky: 1
Mám tuto úlohu:
Vypočítejte objem tělesa daného rovnicí: x+z+2z-6=0
Poraďte prosím, jak s tím naložit, bude v tom dvojný integrál, pokud se nemýlím, ale moje znalosti v této oblasti jsou mizivé.
Předem díky!!!
No mě nejde o to, že je tam 2z, ale že je tam z + 2z. To by přece každý zapsal jako 3z, pokud by neměl nějaké závažné důvody zapsat to jinak.
Vzhledem k tomu, že se chce objem tělesa, předpokládám, že se pohybujeme v třírozměrném prostoru. V tom ovšem rovnice
nereprezentuje žádné těleso, ale rovinu.
kdyby to bylo x+y+2z-6=0 tak by se taky jednalo o rovinu a ne o teleso. Mozna je tam jeste ohraniceni prvnim oktantem?
↑ Olin:
A bylo by něco platné, kdyby zadání bylo:
Vypočítejte objem tělesa ohraničeného plochami x = 0, y = 0, z = 0, x + y + 2z - 6 = 0?
To není originální zadání, ale je možné, že to tak bylo myšleno. Asi jste zvyklí na fundovanější dotazy, já jsem ale v matematice nula na nultou a proto zde hledám pomoc. Díky za trpělivost.
↑ kuti:
Pozor, nula na nultou se bere buď jako nedefinovaný výraz, nebo se definuje jako jedna :-)
Myslím, že pak je to zadání zcela v pořádku. Výsledek by šel spočíst všeljakými integrály, ale postačil by i vzoreček pro objem jehlanu.
No nevím, jestli já jsem zrovna ta správná osoba, která by toto měla vysvětlovat. Vícerozměrné integrály si tak nějak intuitivně pamatuji ze skript, která jsem si přečetl kdysi na střední. Každopádně: nějak tam používám Fubiniovu větu pro trojrozměrný integrál. Úvaha je následující:
1) x může nabývat pouze hodnot od 0 do 6 (šestky nabývá pro y = z = 0)
2) y pak může nabývat pouze hodnot od 0 do 6 - x (což nabývá pro z = 0)
3) z pak může nabývat uš jen hodnot od 0 do
(to už je přímo vyjádřeno z té rovnice roviny).
Objem se standardně vypočte tak, že se integruje jednička přes celé těleso.
Pokud bychom chtěli dvojný integrál, potom to můžeme pojmout tak, že vyjádříme např. z jako funkci x a y:
.
Tuto funkci pak zintegrujeme přes trojúhelník v rovině xy (neboli z = 0), který tam vytínají příslušné roviny. Je to ten samý integrál, který dostaneme, když provedeme ve výpočtu výše uvedeného trojného první krok, tj. vypočteme ten nejvnitřnější integrál.
Stránky: 1