Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,chtěla bych požádat o pomoc při řešení uvedené nerovnice.Vyřeš nerovnici x4 - 6x2 + 5 > 0 . Je vůbec nutné pro vyřešení grafické znázornění a pokud ano, tak prosím o podrobný postup.
Začátek až po vyřešení kvadratické nerovnice chápu,ale pak se v tom ztratím
předem děkuji
Chápu tedy správně, že jsi substituovala za
a vyřešila vzniklou kvadratickou nerovnici? Napiš prosím, co ti vyšlo.
Graficky nemusíme dělat nic, pokud to po nás není vyžadováno, nicméně může to být poměrně návodné.
Jo, v kontextu nerovnice tedy buď y < 1, nebo y > 5. Nyní se za y opět dosadí zpět ze substituce a dostaneme nerovnice
.
Ty by nemělo být obtížné vyřešit, ne?
Hmm, tak to jsou zase jen kvadratické nerovnice, ne? Tak třeba
.
Analogicky u té druhé. Výsledek původní nerovnice je
.
↑ loran: Něco najdeš zde příklady jsou vysvbětleny dost polopatě :
http://www.ucebnice.krynicky.cz/Matemat … ovnice.pdf
http://www.ucebnice.krynicky.cz/Matemat … ovnice.pdf
Zdravím,
trochu upravím zápis a přehodím jeden člen - je ted vidět vzorec? Ovšem, je v zadání opravdu (+1), jelikož (-1) by mi dávalo většího smyslu:
ovšem teď mi strana a vlada ukládá zcela jiné úlohy - atk snad se zapoji někdo z kolegů, děkuji.
stále propočítávám příklady,ale složitější mi vůbec nejdou.Mohli byste mi poradit s těmito příklady.Na první pohled se zdají jednoduché, ale opak je pravdou.
1.) (4 – x)2 -│4-x2│+7=0
2.) √(2a/(a+1)) +√((a+1)/2a) = 2
3.) X6 - 7x3 -8 =0
prosím, o vysvětlení postupu.Máme psát na to písemku a na složitější nemůžu přijít díky moc za pomoc
Ten první je takto?
Ten mi moc na substituci nepřijde…
Jinak ve druhém se substitucí
dostaneme na kvadratickou rovnici, ve třetím zase substitucí
.
↑ zdenek1:
strašně děkuji ,moc mě to pomohlo, nevěděla jsem když si vytvořím substituci a=x^3,tak že ze zadání x^6 se to dělí nebo odečítá.Ještě jednou dík a pěkný večer