Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak jsem nasla druhy priklad se kterym si nevim rady, tedy nejake reseni mam, ale neuveritelne dlouhe a jsem si jista, ze existuje i neco elegantniho, jen me nic nenapada.
Jde o priklad: Naleznete primku, ktera splnuje body a) nalezi ji bod (3,-2,-4) b) je rovnobezna s rovinou 3x-2y-3z-7=0 c) protina primku x=(2,-4,1)+t(3,-2-2)
Pokud nekdo poradi s nejakym peknym elegantnim resenim, budu moc rada (moje ma tri stranky, takze je hodne osklivy)
Tak třeba takto: najdeme rovinu rovnoběžnou s tou zadanou, ve které leží bod (3, -2, -4). Hledaná přímka bude určitě ležet v této rovině. Dále nalezneme průsečík této nové roviny se zadanou přímkou x=(2,-4,1)+t(3,-2-2) - to je bod, kterým musí hledaná přímka procházet. Máme tedy tento bod a taky ten původní bod (3, -2, -4), z čehož už snadno dostaneme rovnice hledané přímky.
Stránky: 1