Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 01. 2010 17:30

fenris
Zelenáč
Reputace:   

Dalsi problem, linearni geometrie, nalezt primku

Tak jsem nasla druhy priklad se kterym si nevim rady, tedy nejake reseni mam, ale neuveritelne dlouhe a jsem si jista, ze existuje i neco elegantniho, jen me nic nenapada.
Jde o priklad: Naleznete primku, ktera splnuje body a) nalezi ji bod (3,-2,-4) b) je rovnobezna s rovinou 3x-2y-3z-7=0 c) protina primku x=(2,-4,1)+t(3,-2-2)

Pokud nekdo poradi s nejakym peknym elegantnim resenim, budu moc rada (moje ma tri stranky, takze je hodne osklivy)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 30. 01. 2010 17:38

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Dalsi problem, linearni geometrie, nalezt primku

Tak třeba takto: najdeme rovinu rovnoběžnou s tou zadanou, ve které leží bod (3, -2, -4). Hledaná přímka bude určitě ležet v této rovině. Dále nalezneme průsečík této nové roviny se zadanou přímkou x=(2,-4,1)+t(3,-2-2) - to je bod, kterým musí hledaná přímka procházet. Máme tedy tento bod a taky ten původní bod (3, -2, -4), z čehož už snadno dostaneme rovnice hledané přímky.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 30. 01. 2010 17:48

fenris
Zelenáč
Reputace:   

Re: Dalsi problem, linearni geometrie, nalezt primku

↑ Olin:
Dik, tohle jsem potrebovala, z nejakyho zahadnyho duvodu me nenapadlo vzit to od konce, takze sem se k tomu propracovavala pres tucet ruznejch vet a blbin.

Zápatí