Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim. Prosím Vás uměl by tohle někdo vyřešit. Díky mockrát .
↑ Olin:
No jasně pochopil jsem, že zavřené cely budou druhou mocnicnou přirozeného čísla. Ale nezdá se mi to :(
A prosím o vysvětlení této věty, určitě objasňuje tu druhou mocninu:
Každému děliteli a čísla x odpovídá dělitel b takovým způsobem, že když je vynásobím, dostanu původní číslo ab=x. Dělitele tedy můžu rozdělit do dvojic, kde budou různí dělitelé. Až na případy, kdy x bude druhou mocninou nějakého přirozeného čísla.
Jde o to, že když se podíváme na všechny dělitele nějakého čísla, které není druhou mocninou celého čísla, můžeme dělitele rozdělit do dvojic, jako třeba takhle u dělitelů 12:
.
Oproti tomu u druhých mocnin to nejde, jelikož odmocnina se "spáruje" sama se sebou. 36:
.
↑ Olin:
JJ chápu, takže: 2^2= 4 = 2 * 2. Jiná možnost není
x = a * b
a = otevře, takže první dvojka nám celu otevře
b = zavře, takže druhá dvojka nám celu zavře.
Pochopil jsem dobře???
Ale nejde mi dohlavy, jaktože počet dělitelů nám říká, kolikrát se cely otevřou a zavřou.
Ne. U čtyřky je to takto: jednička celu otevře, dvojka zavře, čtyřka otevře.
Protože se čtvrtá cela otevřela, když se otáčel klíč v každé "první" cele, pak se zavřela, když se klíč otáčel v každé druhé a nakonec se otevřela, když se otáčelo klíčem v každé čtvrté cele. Každý dělitel čísla odpovídá jednomu otočení klíčem.
↑ Olin:
No jo, ale čtyřka je mocnina dvou. A jak je výše psáno dělitelé mocnin se združujou sami se sebou. A v obdobném řešení, které je tady na fóru s tima okny, píšou že čísla, které jsou druhou mocninou budou zavřená. A čtyřka by tím pádem měla být zavřená ne?? A také používají dělitele od 2 Jedničku vynechávají.
Rozdíl oproti úloze s okny je v tom, že u oken jsme začali tím, že jsme otevřeli každé druhé. Tady jsme předtím všechny cely otevřeli, takže je to analogické úloze s okny ve verzi, kdy jsou na začátku všechna otevřená.
Ještě upozorňuji, že nejde o mocniny dvou, ale o druhé mocniny.
↑ Olin:
Aha takže tady bude rozdíl v tom, že čísla druhých mocnin budou otevřené a zbytek zavřený? Ale stejně ten rozklad u té čtyřky: ta odpovídá 2^2 a odmocnina se sdružuje sama se sebou na 2 * 2. ne?? Podle toho co je napsáno výše.
Není to až tak velký rozdíl. Pokud nebudeš počítat jedničku, tak budou mít všechna čísla o jednoho dělitele méně. Opět, důvod, proč já tady započítávám i tu jedničku, je ten, že na začátku se všechny cely odemkly, což odpovídá té jedničce.
Snad by všechny souvislosti měly být patrné z následujícího vyřešení příkladu pro 6 cel, zvláště souvislost s děliteli:
↑ Olin:
Takže je tedy řešením: že odemčené budou čísla, které jsou druhými mocninami přirozeného čísla a zavřené budou ty ostatní??
A jak se tedy rozkládá na dělitele ta druhá mocnina, když odmocnina se sdružuje sama se sebou. Já jsem to pochopil, že je to takle např. číslo 16.
To je druhou mocninou čísla 4. Dělitelé budou jen 4 (zavře) * 4 (otevře) = 16 ne ??
To, co nás ve skutečnosti zajímá, není to párování, ale počet dělitelů, jelikož sudý počet dělitelů = sudý počet změn stavu = na konci zavřeno. Stejně tak lichý počet dělitelů = na konci otevřeno.
Ta úvaha s párováním dělitelů je k tomu, abychom určili, která čísla mají sudý počet dělitelů a která lichý. No a právě sudý mají ta, která nejsou druhými mocninami (všechny dělitele můžeme rozdělit do "párů", jejichž součin je dané číslo - např.
), a naopak druhé mocniny mají lichý počet, jelikož je tam ten "prostřední" dělitel (odmocnina), který se "spáruje" sám se sebou.
↑ Olin:
Takže například u čísla 16 to bude:
Je to druhá mocnina čísla 4.
16 = 1*16 = 2*8 = 4*4 = 4*4 = lichý???