Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobry den, bojuju tu uz dva dny s par prikladama a zkusila jsem všechny mozny postupy vypočtu, ale k nedošla jsem ke správnému výsledku:-( jsem už z toho zoufala...využila jsem k tomu všechno, a tohle je moje poslední šance. Tahle látka je u maturity ,tak bych jenom potrebovala poradit.
1) napiště rovnici kružnice, která má střed S = v závorce 1,2 a dotýká se přímky 8x + 15y + 13 = 0
a výsledek má vyjít (x - 1) na druhou + (y - 2) na druhou = 9
2) napište rovnici kružnice, která prochází body A v závorce je 5,3 a B a v závorce je 6,2 a má střed na přímce 3x - 4y - 3 = 0
a výsledek má vyjít x na druhou + y na druhou - 18x - 12y + 92 = 0
3) pro jaké q je přímka y= x + q - a) tečnou a to má vyjít q = plus minus 4
b) vnější přímkou kružnice x na druhou + y na druhou = 8 a má vyjít x naleží (- nekonečno, - 4) sjednoceno (4, nekonečno)
4) napiště rovnici kružnice, která prochází body: a) A v závorce je - 6, 3 pak B a v závorce je 0,5 a má střed na přímce určené rovnicí 2x - y + 5 = o
- a má vyjít : ( x + 2) na druhou + (y - 1) na druhou = 20
b) A a v závorce je 0,0 a B a v závorce je 2,4 a má střed na ose x
- má vyjít: ( x - 5) na druhou + y na druhou = 25
5) určete parametr m naleží R tak, aby přímka y = 3 x + m : a) tečnou
- má to vyjít m jedna = 0, m dva = 20 , y = 3x, y= 3x + 20
b) vnější přímkou kružnice x na druhou + 4x + y na druhou - 8y + 10 = 0
- a má to vyjít : m naleží (minus nekonečno, 0) sjednoceno(20, nekonečno)
- mam na spočítání 53 příkladů a s těmahle si nevím rady:-( zkousela jsem všemožne to už vypočítat a nic:-( budu vám vděčná když mi poradíte,jak to mám spočítat, čím začít....
↑ popelka06:
1) vzdálenost středu od tečny je poloměr
Dosadit do středové rovnice kružnice
↑ popelka06:
2)
Souřadnice středu budou ![kopírovat do textarea $S[x_0;y_0]$](/mathtex/b7/b77fc8a8ffff66e8f87229162f21f935.gif)
Vzdálenost bodu A od středu musí být stejná jako vzdálenost bodu B od S - a to poloměr
Po úpravě
Současně je
na přímce 
Musíme vyřešit soustavu
, 

↑ popelka06:
3) Z rovnice přímky dosadíš do rovnice kružnice

Pokud má být přímka tečna, diskriminant musí být nula
Pokud to má být vnější přímka, diskriminat bude menší než nula
↑ popelka06:
4. stejné jako 2.
5. stejné jako 3.