Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý večer,
potřebovala bych poradit jakou fintu použít na upravenení těchto dvou rovnic
a1 + a3 +a5 = 105 a2 + a4 = 50 ,
pokud mám určit kvocient geometrické posloupnosti. Čísla 1, 3, 5, 2 a 4 jsou spodní indexy. Zatím jsem řešila rovnice, kde jsem měla stejny počet členů, ale s tímto si nevím rady.
Děkuji.
Zdravím
finta: vyjádři si každý člen geom. posloupnosti (který je v soustavě uveden) pomocí prvního členu (a_n = a_1 * q^(n-1) ).
-> pak ti v obou rovnicích zbydou pouze "a_1" a "q" -> vyřešíš soustavu a je to ;)
Takhle k večeru mě napadá jen poměrně ošklivé řešení (místo budu psát stručně jen a):
Rovnice podělíme:
což je sice rovnice čtvrtého stupně, ovšem symetrická, takže ji lze substitucí dostat na rovnici kvadratickou. Zbytek řešení už je přímočarý.
Ale říkám si, že toto je možná až moc brutální postup, třeba někoho z kolegů napadne hezčí řešení…
Tak ještě jsem se s tím snažil trochu hrát: Od první rovnice odečíst q-násobek druhé - dostaneme . Od q-násobku první rovnice odečteme druhou - dostaneme . Ovšem nikam mě to nedovedlo, tedy dovedlo opět k té samé rovnici 4. stupně.
Zdravím vás,
řešili jsme před lety... a myslím, že jsem nakonec používala, že můžeme brat jako součet 3 členů s , (q je pro "původní posloupnost" ale teď se mi nechce opět dopočítávat.