Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Stačí ty sloupce zapsat do špičatých závorek: <(1,1,1,1),(1,-1,1,-1),(1,1,-1,-1)>. Nebo lze napočítat ortogonální doplněk (algoritmus tu najdeš), ten vyjde <(1,-1,-1,1)>, proto lze náš prostor popsat jako {(a,b,c,d)|a-b-c+d=0}.
A co třeba matice:
1 2 9
0 2 -5
(Myslím že je tohle zobrazení R3->R2)
Totiž jde mi o to najít obraz zobrazení. Našel jsem si na googlu, že vlastně hledám podprostor generovaný sloupci matice. Ale taky jsem našel, že třeba u tohodle zobrazení je obrazem jen (1,0),(9,-5) - obecně každý druhý sloupec. Proč?

vasek125 napsal(a):
obecně každý druhý sloupec
Jestli tohle psali na googlu, tak nejsou tak dobří, jak se o nich říká ;)
Nic nezkazíme, když řekneme, že obraz je prostor generovaný množinou vektorů {(1,0),(2,2),(9,-5)}. Nicméně aby šlo o bázi, musíme vyloučit ty vektory, které jsou lineární kombinací ostatních. Bází by mohla být například množina {(1,0),(2,2)} nebo {(2,2),(9,-5)}. Navíc můžeme bázi určitým způsobem upravovat -- např. k jednomu vektoru přičíst násobek jiného nebo některý vektor vynásobit nenulovo konstantou. Po takovýchto úpravách dostáváme, že bází obrazu je {(1,0),(0,1)}.

↑ vasek125: Ne pro libovolné zobrazení. Pokud máme zobrazení, které posílá vše na nulový vektor, pak je obraz tvořen jediným vektorem. Pokud je zobrazení dáno maticí
1 2 5
1 2 5
pak jsou v obrazu pouze násobky vektoru (1,1).
Invence se cení, ale možná by sis měl raději přečíst nějaká ucelená skripta (viz vlákno o skriptech LA).
Takže obraz zobrazení u př.4 na http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=95504 vyjde Im(A)={(1,2,4,1),(1,-1,1,-2)}, protože ten prostřední je lineární kombinací předchozích. Je to správně?

↑ vasek125: V zásadě jo. Akorát je potřeba rozlišovat kdy mluvíme o bázi a kdy o prostoru. Báze Im(A) je rovna té dvouprvkové množině, kterou jsi popsal. Prostor Im(A) má ale nekonečně mnoho prvků, Im(A)=<(1,2,4,1),(1,-1,1,-2)>.
S nulovými vektory se nepočítá, nulový vektor=nic, když tam je je stejné jako kdyby nebyl :)
Báze je největší nezávislá množina v nějakém prostoru, nulové řádky(vektory) jsou lineárně závislé, tedy počet lineárně nezáviských řádků v matici je 1. Báze je totiž jen
1 1 1 1
a dimenze je tedy 1, (dimenze je počet prvků báze, jenže nejdřív je potřeba tu bázi určit).

↑ vasek125:Bázi tvoří lineárně nezávislé vektory. Pokud mám tvůj příklad brát jako vektory zapsané do řádků, pak druhý až čtvrtý jsou (nulové) násobky prvního, nejde proto o bázi. Daný prostor má dimenzi 1. Kdyby byl i první řádek nulový, byla by dimenze 0.
Tak to je zlý. Počítal jsem si tenhle příklad:
Prostor R4->R4 (x1+x2+x3+x4,x1-x3,2x1+x2+x4,-2x1-3x2-4x3-3x4), kde x(x1,x2,x3,x4).
Dokažte že toho zobrazení je lineární a najděte dimenzi, bázi, jádro.
Linearitu jsem dokázal. Takže ta dimenze je tedy 1. Problém je, že jádro mi vyšlo:
Ker(A)={(1,0,0,-1),(0,1,0,-1),(0,0,1,-1)}lambda
což je podle mě blbost ne?
↑ vasek125:
Chápeme-li matici
1 1 1 1
0 0 0 0
0 0 0 0
0 0 0 0
jako seznam sloupcových vektorů, pak vidíme, že je v něm 3krát zbytečně (s hlediska generování lineárního obalu) tentýž vektor
1
0
0
0
, stačilo by, aby tam byl jednou.
Chápeme-li tutéž matici jako seznam řádkových vektorů , pak vidíme, že v něm je 3krát obsažen nulový vektor (0 0 0 0).
V prvém i druhém pohledu tedy jde o seznam vektorů, který je lineárně závislý, tudíž není bazí svého lineátního obalu a tudíž
počet jeho prvků není roven dimensi příslušného lin. obalu (viz Steinitzova věta).
Dimense prostoru generovaného dotyčnými vektory (t.j. jejich lin. obalu) je v obou zde uvažovaných případech rovna 1,
což je počet členů takového seznamu, který z původního vznikne vyřazením "zbytečných" vektorů .
V prvém případě jsou zbytečné tři další výskyty vektoru
1
0
0
0
, protože jeden jeho výskyt k určení lin. obalu stačí, další výskyty téhož vektoru již nic neovlivní.
Ve druhém případě jsou zbytečné všechny výskyty nulového vektoru, a to z týchž důvodů, jako výše -
jejich přítomnost v seznamu nemá na jeho lineární obal žádný vliv.
PS. Vidím, že to mezitím již vysvětlil kolega Kondr.

Nějaké výpočty by nebyly? Dimenze obrazu je IMHO 2.
Matice zobrazení je
1 1 1 1
1 0 -1 0
2 1 0 1
-2 -3 -4 -3
bázi obrazu tvoří dva prostřední sloupce. Proto by jádro i obraz měly ḿít dimenzi 2.

První krok gaussovky
1 0 -1 0
0 1 2 1
0 1 2 1
0 -3 -6 -3
druhý krok gaussovky
1 0 -1 0
0 1 2 1
0 0 0 0
0 0 0 0
Kernel je
. Asi máš chybu v gaussovce.

↑ vasek125: Algoritmů se nabízí víc. Asi nejrychlejší je provádět sloupcové úpravy tak, abychom matici převedli na schodovitý tvar. Nenulové sloupce pak generují obraz.