Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohli byste mi prosím poradit s títmto příkladem?
Tělesová úhlopříčka krychle K má délku 20 cm. Vypočtěte délku hrany krychle K.
...samotný příklad je jednoduchý, lze ho vypočítat ze vzorečku , ale potřebuji tento příklad vyřešit ne přes tento vzorec, ale přes GONIOMETRICKÉ FUNKCE. Jak na to? :)
Dík
no asi to už mám, aj keď si nie som istý či je to dobre..pravdepodobne išlo o rovnoramenný trojuholník utvorený 2 prekríženými telesovými uhlopriečkami...ale nie som si teraz istý :)
EDIT: počkaj chvíľu priložím aj nákres len mi hrozne blbne net...
hmmm to sa mi trochu nezdá, moje riešenie je na 99% správne (1% do zálohy aby som sa mal na čo vyhovoriť :))..trojuholník takto vytvorený je pravouhlý rovnoramenný..ak je rovnoramenný tak a=b=10 a alfa=beta=45°..pytagorova veta a^2+b^2=c^2
100+100=200 a sqrt(200) = 14.142..ešte niečo? :)
aj vo výsledkoch sa mohli pomýliť..je to možné..je to nejaký dôležitý príklad? lebo mňa už iné riešenie nenapadá
Predem: vyzadovat reseni pomoci goniometrickych funkci je zvlastni pozadavek. Je to o pravouhlych trojuhlenicich - jestli na to pouziju treba jen Pythagorovu vetu, no a co?
Krychle standardne znacena ABCDEFHG, zname |AG|=20. A oznacme |AB|=|CG|=a stranu krychle.
Trojuhlenik ABC ma vnitrni uhly 45,90,45 stupnu, tedy , odkud
.
Trojuhelnik ACG je pravouhly a tangens uhlu u vrcholu A je , odkud
.
No a treba , odkud tedy
.
Je to malinko uchylne, :) ale snad bude ucitel s vyskytem goniometrickych funkci spokojen. :)) Vysledek samozrejme je , ale to v tomto tvaru neni tak uplne videt a reseni je to spis na kalkulacku (teda ne ze by to neslo vycislit i na papire).
↑ mp3jj: Proc ne cosinus? Podivej se, ze ktereho trojuhlenika jsem to pocital, a jen se zamysli, co je privracena ku prepone - jestli je to uhel, ktery me zajima.
A ten muj vysledek samozrejme neni jediny mozny. Mohl jsem volit jakekoli (neprave) uhly a vysledek mohl vypadat hodne jinak. Treba , nebo i toho arctan jsem se mohl zbavit a nahradit ho treba za arccos nebo arcsin a tak dale....
↑ kikiiiii:Já ti poradím, založ si své téma. Tohle je vyřešené a týká se jiného příkladu.