Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Na množině
je definovaná binární operace
vztahem
/**E- existuje právě jedno; e- náleží, N- přirozená čásla**/
mám dokázat ekvivalenci ale na symetrii a transitivitu nemůžu dojít jak dokázat
Není to binární operace, ale binární relace.
Pro definici této relace je důležité, zda mezi přirozená čísla počítáme nulu nebo zda ji tam nepočítáme.
A) Pokud nulu NEpočítáme mezi př. č., pak je uvedená relace prázdná, protože žádná uspoř. dvojice jí nevyhovuje.
Platí-li totiž
(1)
pro některé přirozené číslo k, které je nutně nenulové, pak platí též např.
neboli
,
kde 2k <> k . Podmínku (1) tedy nelze splnit tak, aby platila "právě pro jedno k", jak je v definici relace požadováno.
EDIT. A prázdná relace na neprázdné množině nemůže být ekvivalencí, protože není reflexivní.
B) Pokud nulu POČÍTÁME mezi př. č., pak případy, kdy rovnost (1) platí "právě pro jedno k" jsou ty, kdy |x| <> |y| a k = 0 .
Ale ekvivalence to opět není, protože není reflexivní ani transitivní (avšak symetrická zřejmě je).
↑ Rumburak:myslím,že to bolo myslené ako aspoň jedno potom to ekvivalencia je
↑ FigeraldKenedy:
Takže předpokládám, že se jedná o relaci
(a ne operaci).
Dokázat symetrii je jednoduché, protože to plyne přímo ze symetrie relace
.
Horší je ale dokázat reflexivitu, protože tahle relace reflexivní není!
EDIT: oprava tranzitivyty, není tranzitivní jak mi upozornil ↑ Rumburak:
Tak já to teda vyřknu nahlas, když ostatní asi nechtějí. V zadání nejspíš nemá co dělat to "právě jedno". Tedy
.
Reflexivita je jasná: stačí vzít
, neboť je pravda, že
, tedy proto
.
Symetrie je jasná: plyne ze symetrie rovnosti, neboť
.
Transitivita předpokládá, že
a
, tedy máme
tak, že
, a také máme
tak, že
. No a když položíme
, tak máme
,
neboli
, protože jsem našel vhodné
.
EDIT: Jen jako poznámku bych dal, že tato relace není rovna rovnosti na reálných číslech, neboli
, což ještě snad "hezčeji" je
, kde samořejmě to rovnítko je poněkud přetížený symbol, :-) protože například 1 a -1 jsou v relaci **.
↑ jarrro: Ano, ale nevolil jsi -- výjimečně -- zrovna nejmatematičtější slovník a také to n(;), čímž jsi asi myslel nejmenší společný násobek, bylo jednak zbytečné, a jednak bez označení a standardní značení to rozhodně není.