Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím,
na minulé zkoušce jsem měl tyto příklady:
1. Mám v kapse 6 pětikorun, 6 desetikorun a 3 dvacetikoruny. Přistoupí ke mě opotřebovaný spoluobčan ať mu dám nějaky drobák. Vytáhnu z kapsi jednu minci? Jaká je průměrná hodnota mou tažené mince?
počítal jsem to:
P1=6/15*5
P2=6/15*10
P3=3/15*20
EX=P1+P2+P3=10
Chci poprosit někoho o kontrolu jestli to je správně?
2. Máme dáno x1+x2+x3+x4+x5=23, pro každé n e x, n => 1. Kolik různych součtů můžeme sestavit?
počital jsem do následovně
min čislo 1
max čislo 19
pak jsem si udělal princip přihradek
o|o|o|o|o
C*(5,19)=cca 18000
dále si myslím, že jsem měl ještě odečist možnosti, kdy to výsledek 23 nedáva, ale nevěděl jsem jak na to.
Poradí mi někdo?
Zdravím,
Ta jednička by měla být správně, akorád bych to počítal tak, že si spočtu kolik peněz v kapse mám a vidělil počtem mincí. Výsledek je ale samozřejmě stejný.
pawell napsal(a):
2. Máme dáno x1+x2+x3+x4+x5=23, pro každé n e x, n => 1. Kolik různych součtů můžeme sestavit?
Tohle zadání nechápu, takže nejsem schopen postup zkontrolovat...
↑ pawell:
ke 2)
Za předpokladu, že záleží na pořadí sčítanců
jak máš ten obrázek, tak si tam udělej 23 koleček, mezi ně 4 svislé čárky
23 koleček dělá 22 mezer kam umisťuješ čárky
↑ Wotton:Nejprve k prvnímu příkladu. Výpočet je číselně správně, ale formálně ne.
EX je součtem součinů pravděpodobnost*hodnota. Podle zápisu to vypadaá, že P1 je pravděpodobnost (písmeno P), ale podle výpočtu ne.
Čekal bych P1=6/15 a pod, ve výpočtu střední hodnoty pak EX=P1*5+... (záměrně nedopsáno)
↑ pawell: U druhého příkladu není ani teď zápis zadání správně (lze použít TeX, návod je zde). Zadání zní:
Kolik existuje různých součtů
, kde
,
pro každé
. Dva součty považujeme za různé i když obsahují tytéž sčítance, ale v různém pořadí.
V řešení zdenek1 neuvážil, že každý sčítanec má být alespoň 1. Je to typová úloha z druhé přednášky.
↑ petrkovar:
Domnívám se, že jsem uvážil. Kdybych počíta
, počítal bych 
↑ zdenek1:Jasně, bylo to správně. Teď jsem se (zase) přehlédl já. Omlouvám se.
↑ petrkovar:
Podle mne záleží na tom jak se interpretuje zadání. Pokud vím, že průměrná hodnota náhodně tažené mince je rovna průměrné hodnotě mincí (což mi připadá že je triviálně k nahlédnutí), tak nemusím k výpočtu používat pravděpodobnosti.
↑ Wotton:To je pravda v případě, že každá mince má stejnou pravděpodobnost, že bude vytažena. To se v zadání mlčky předpokládá. Říkám to proto, že jsou i jiná zadání, kde přístup přes průměr hodnot vede ke špatnému výsledku, kdežto střední hodnota (správně použitá) dá výsledek, který odpovídá realitě. Proto se i v přednáškách a cvičeních snažím důsledně používat obecnější přístup zejména, když je to za rozumnou ceny (=není to skoro o nic složitější). Jako v této úloze.
↑ petrkovar:
Mně potom zpětně došlo, že asi nemáš nic proti tomu co jsem navrh já, ale že se ti nelíbí postup ↑ pawell:. Pro různé pravděpodobnosti by mne samozřejmě ani nenapadlo použít aritmetický průměr.
Stránky: 1