Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chtěla jsem se zeptat, jak zjistím, že místo dané posloupnosti napíšu tento vzorec?
Zkoušela jsem vzorec pro součet n členů aritmetické posloupnosti, ale to mi nechce vyjít. Tak nevím, jestli dělám někde chybu nebo se používá něco jiného.
↑ p.r.i.n.cess: vzorec pro soucet aritmeticke posloupnosti nefunguje, protoze se nejedna o aritmetickou posloupnost. koukni sem: http://jmi.czweb.org/nove/data/92.pdf
mohl by mě někdo trochu nakopnout s tou indukcí?
↑ Wotton:
tohle je mi jasné, ale jak přijdu na to, že
se rovná zrovna tomuto výrazu 

Např. tak, že sečteš rovnosti
1^3=(0+1)^3
2^3=(2+1)^3
...
n^3=((n-1)+1)^3
přičemž pravé strany rozepíšeš z binomické věty ... dostaneš rovnost, v níž vystupuje hledaný součet a součet arit. posloupnosti.
↑ p.r.i.n.cess: ptala jsi se na indukci, proto ↑ Wotton: ukazal dukaz indukci. pokud te zajima, jak se odvodi vztah
, pak koukni na http://jmi.czweb.org/nove/data/92.pdf
↑ plisna:
moc mi to nepomohlo, ale díky
a když budu mít takovou to limitu, jak ji, prosim, spočítám?
Tak dá se ne to přijít třeba tak, že "tipneme", že to bude nějaký polynom 3. stupně a už jen dosadíme pár hodnot, čímž dostaneme soustavu 4 lineárních rovnic. Hned se dá uhodnout, že absolutní člen bude nulový, čímž si to zjednodušíme na 3 rovnice.
Jinou metodou je ještě použití identity
. Kombinační číslo za znakem sumy můžeme rozepsat jako
, díky čemuž můžeme sumu rozseknout na dvě sumy. Jedna je součet po sobě jdoucích čísel (se známým součtem) a druhá je hledaný součet druhých mocnin.
Nebo bychom samozřejmě mohli derivovat vytvořující funkce, ale to by byl overkill…
↑ p.r.i.n.cess:
Vzorec
lze odvodit velmi názorně i takto - v několika krocích:
1. Je-li f funkce proměnné n probíhající přirozená čísla, označme
, což chápeme jako rovnost dvou funkcí ,
podobně i u dalších vztahů obsahujících operátor
.
2. Mějme člen
, kde j je pevně zvolené přirozené číslo (může být i 0) a n proměnná probíhající všechna přirozená čísla.
Pomocí binomické věty zjistíme, že
, což je polynom stupně j-1 pokud j > 0
nebo 0 (= polynom identicky rovný nule) pokud j = 0 .
3. Mějme polynom f(n) , který je k - tého stupně, kde k > 0. To znamená, že ho můžeme vyjádřit ve tvaru
.
Potom snadno zjistíme, že
, což je dle bodu 2 polynom stupně k - 1 .
4. Nyní provedeme zpětnou úvahu k úvaze v bodu 3.
Je-li
polynom stupně k-1, pak (snad ?) bude existovat polynom f(n) stupně k takový, že
.
Tato domněnka se ukazuje jako správná.
Praktické využití: Označíme-li
, pak vidíme, že
, tedy polynom stupně 2.
Takkže dle 4 bude f(n) polynomem stupně 3.
Jeho zatím neznámé 4 koeficienty jednotlivých stupňů určíme tak, že přímo spočteme f(0) = 0, f(1) = 1, f(2) = 5 , f(3) = 14 a sestavíme 4 rovnice.
Tento postup lze použít i na součty
, kde k = 3, 4, ...
↑ p.r.i.n.cess:
Když aplikujam návod kolegy ↑ Olin:, tak nám vyjde 
↑ Wotton:
Hmm, to moje byl návod ještě na ten původní součet po sobě jdoucích druhých mocnin. Ale samozřejmě "tipnutí" funguje v těchto případech vždycky.