Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím o postup... Chodila jsem sice na doučování, ale na mém postupu je něco špatně, profesor mě vyhodil:( Mockrát děkuji:)
Příklad 1:
Chceme použít 300m pletiva na oplocení 2 sousedních stejně velkých obdélníkových pozemků. Jaké mají být rozměry, aby součet povrchů pozemků byl maximální
Příklad 2:
Máme k dispozici kus čtvercového plechu se stranami 12cm. Z plechu máme vytvořit otevřenou krabici v výškou x, tak, že vyřežeme z rohů plech čtverce se stranou x. . Při jaké hodnotě x bude mít krabice maximální objem?
↑ Elenoora: tak jeste sem prihod tvuj postup, at vidime, jak jsi pocitala
↑ Elenoora: a nemaji byt oba obdelnikove pozemky od sebe rovnez oddeleny pletivem?
↑ Elenoora:
Př.2)
Strana čtverce - a (12 cm)
Plocha dna bude 
Výška krabice 
Podmínka 
Objem tedy bude
rovnici derivujeme a derivaci položíme rovnu nule.

Obrázek
↑ Elenoora: ano, pak
a pro obsah plati
. z podminky
vyjadrime napriklad
a dosadime do vztahu pro obsah:
, hledame extremy, tudiz resime
. okay?
↑ Chrpa:
Děkuju moc! takže v tom vážně žádná věda není, prostě derivaci položím nule atd... je to tedy stejně, jak jsme to počítali na tom doučování, tím se paní omlouvám:) ale potom co mi řekl ten náš profesor, jsem byla v rozpacích:) ještě jednou děkuju!
Nevím sice, jestli sem ještě kouknete, ale kdyby náhodou - našla jsem ještě tento:
Otevřená nádrž na vodu má čtvercovou podstavu. Objem je 4 m3. Zvolte rozměry nádrže tak, náklady na materiál byly minimální.
Můj postup:
4 = Sp . c
4 = a^2 . c
c = 4/(a^2)
S = a.b+2b.c + 2.a.c
b= a
S = a^2 + 8/a + 8/a
S = a^2 + 16/a
derivace
S(dev.) = 2a - 16
položím nule
=) a = 8 a c= 4/(8^2) = 0,0625
Je to takto tedy správně? Ptám se protože ta strana c vyšla hrozně malá....