Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ warden:
No, první věc, kterou musíš udělat, zkusit si dosadit za x 0. Pokud ti ten zlomek vyjde 0 - v našem případě vyjde, začneš s úpravou.
sin^2 2x si upravíš jako 4sin^2 x * cos^2 x, úpravou jmenovatele (podle gon. vzorcu pro cos2x a sin^2 x + cos^2 x) ti vyjde 2sin^2 x ... po krácení 2cosx * cosx ... a když si teď za x dosadíš 0, cosx = 1, takže 2 * 1 * 1 = 2... limita by měla být 2, alespoň doufám, dělám to dost na rychlo :).
A omlouvám se, jestli je to trochu nepřehledné, ale ještě jsem se nenaučil používat ten slavný TeX :).
↑ Sklepkan:
samotna 0 je take vysledek i samotne nekonecno je vysledek, ale:
pokud vychazi 0/0, nekonecno/nekonecno a neco podobneho, tak jeste musim upravovat nebo pouzit nejaky jiny postup (treba L´Hospitala - urcite se brzy dostavi :-)
Dam tady odkaz do jazyka ruskeho, ale je to natolik srozumitelne, ze bude urcite jasne :-)
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0% … 0%BB%D1%8B
prvni vyraz je potreba upravit na tvar 4*sin(4x)/4x - nejdrive usmernit vyraz v jmenovateli a pak rozsiruji citatel a jmenovatel 4,
pak limita teto casti bude sin4x/4x = 1 a jeste to donasobime 4, vysledek 4, po usmerneni jeste v citateli budeme mit sqrt(x-1)+1, zde 0 pouze dosadime a mame 2
Celkovy vysledek limity by mel byt 8.
Tady jsem to pro prehlednost doTeXovala :-)
v druhem pripade 1- (cos^2 (x) - sin^2x) nahradime jako 2sin ^2 (x) = 2sinx * sinx x
dostaneme vyraz:
2sin x * sin x
-------------- jehoz limita bude 2*1*1
x * x
Zajmave je, ze preklad ruskeho nazvu techto typu limit ma vyznam neco jako "pozoruhodna limita" :-)
Pokud to nebude zcela jasne, tak se tady ozvi . Hodne zdaru :-)
↑ tjakub:
Neco malo jsem o te metode uz slysela (a dokonce i cesky:-)
Ale vazne - tusim, ze na pude stredni skoly je vyzadovano nejdriv pocitat upravou s prechodem na tvar sinx/x, ale pokud bude od kolegy Sklepkana zajem, tak mu to urcite vysvetlis - s radosti prenechavam otazku otevrenou :-)
↑ jelena:
S tou střední školou máš tak trochu pravdu. Třeba já jsem ve 4. ročníku na gymplu. U nás to funguje tak, že matika je 4 roky, ale za celé 4 roky se neučíme v matice limity ani derivace. Ve čtvr?áku každému odpadnou nějaké předměty a místo nich si musí zvolit nějaké semináře, já mám tedy seminář z matiky + další, a jen v nich máme každý předmět probírat hlouběji. Pokud bych neměl seminář z matiky, taky bych nevěděl nic o derivacích, limitách a to mě ještě čekají integrály. Přičemž integrály, derivace, limity... jsou v maturitních otázkách z matiky, takže student bez semináře z matiky by jen těžko odmaturoval.
Ale například moji kamarádi z elektrotechnik limity, derivace ... probrali už, myslím, ve tře?áku.
:-)
↑ tjakub:
Zdravim,
asi nejsem velky odbornik, co ucit a neucit.
Spise pozoruji to, jak ucit - ted jsem zahledla, jak se vysvetlovala limita, derivace a integral na jednom nejmenovanem gymnaziu - pouhym naucenim a pouzitim vzorecku, bez navaznosti na fyzikalni smysl a na prakticke uziti. V tomto pripade bych doporucovala usetrit cas a venovat ho poctivemu pocitani treba procent nebo neceho podobneho a do zivota uzitecneho. Ale to je o necem jinem, nez tema, ve kterem piseme :-)
A pokud budes mit naladu a cas, napis sem tvuj postup, urcite se bude hodit, dekuji :-)
↑ lukaszh:
krasne jednoduche riesenie :)
ja by som len dodal k tomu co tu bolo povedane o hlbke uciva - som na osemrocnom matematickom v Kosiciach a u nas sa diferencialny pocet ucime v stvrtom, limity sme mozno zacali este koncom tretieho. Ale je pravda ze berieme dost nad ramec aj mat. zadani... trebars take komplexne cisla (ktore sa v cesku ako som sa tu docital ucia aj kdesi v druhaku) v maturitnych zadaniach nemame, ale presli sme zklad teorie, podobne tusim urcite integraly a hyperbolu