Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mám problém se dvěma důkazy.
1. dokažte, že pro všechna přirozená m platí: 1+3+5+.....+2m+1=m na druhou
2. dokažte, že pro každé k z oboru celých čísel platí, že pokud je druhá mocnina k dělitelná 7, je 7 dělitelné i k.
můj postup u 1.
a) dokázat, že to platí pro nejmenší prvek: 1=1
b)pro m+1: (2(m+1)+1) + m na druhou=(m+1)na druhou
m na druhou +2m+3=(m+1)na druhou
(m+1)na druhou +2=(m+1)na druhou -> a to je ten problém,že mi tamzůstala na levé straně ta 2-nebo to počítám špatně?
2.příklad- 7/k na druhou => k/7 nebo 7/ na duhou => 7/k ???
a nevím jaký důkaz na to použít...
↑ ajucha:
Ad 1. Problém je v tom, že už neprojde ani začátek indukce pro m=1. Vzorec, kt. se snažíš dokazovat, dokázat nelze; je totiž chybný pravděpodobně jsi se upsal, neboť má být správně
Ovšem ty máš na levé straně "identity" 1+3+5+...+(2m+1).
Ad 2. U druhé úlohy bych osobně postupoval pomocí důkazu sporem. Ovšem existují i přímé varianty důkazu. Zkus si promyslet ještě drobnosti.
↑ Marian:
u 1. příkladu jsem se neupsala. ale pro m=1 to vyjde -> 1=1na druhou -> 1=1 - nebo takto to nemůžu dělat? jestli ne,jaké čílo tam tedy mám dosazovat?
2.příklad: šlo by to takto: k=7n -> k na druhou=49n na druhou -> 7.7.n na druhou -> a z toho je vidět, že 7/k na druhou
nebo jak jinak by to mělo být?
↑ Norbiboom:
ale my jsme to vždycky počítali jako 1=m na druhou -> 1=1na druhou ->1=1; tak to teda nechapu,jak to ma byt...
a ten druhý důkaz? nevite?
↑ Tychi:
ano, už mi to vyšlo:) konečně,snad tomu začínam rozumět:D
ještě prosím jeden příkald: dokažte, že pro každé k z oboru celých čísel platí, že pokud je druhá mocnina k dělitelná 7, je 7 dělitelné i k.
7/k na druhou => 7/k
k=7n -> k na druhou=49n na druhou ->7.7.n na druhou - to je ten důkaz (nepřímý důkaz)
je to tak?
↑ Wotton:
ano, důkaz sporem a en důkaz je teda,když napíšu k=7n+1 -> kna druhou=7l+1, k=7n+2 -> k na druhou=7l+4, k=7n+3 -> k na druhou=7l+9,
k=7n+4 -> k na druhou=7l+16, k=7n+5 -> k na druhou=7l+25, k=7n+6 -> k na druhou=7l+36
-> to je tedy ten důkaz???
↑ ajucha:
a) předpokládáme že neplatí že k je dělitelné 7mi, pak se dá napsat jedním ze šesti způsobů (řečeno zde ↑ jarrro:)
b) pro každou z těchto možností pak dokážem že ani k^2 není delitelné 7mi (řečeno zde ↑ jarrro:)
Čímž je to dokázáno
Důkaz jeko celek je řečený zde ↑ jarrro:
Děkuji kolegovi jarrro.
↑ ajucha:
Nebo ještě jinak:
Číslo k rozložíme do tvaru
(1)
,
kde
jsou navzájem různá prvočísla ,
přirozená čísla, což vždy je možné, např.
. Potom
(2)
.
Číslo 7 je prvočíslo, takže pokud
, musí být některé z čísel
rovno 7 . Potom dle (1) též 7|k.
↑ Rumburak:
To jo, jenže tento postup jsem nechtěl použít, protže k tomuje potřeba mít dokázánu základní větu aritmetiky. A bez ní se mi to dokázat nepodařilo.
↑ Wotton:
Souhlasím, "své" řešení "pro pokročilé" jsem uvedl s určitým váháním a spíše jen pro zajímavost jako další možnou alternativu.
Pokud si dobře vzpomínám, tak rozklad přirozeného čísla > 1 na prvočinitele (bez obecné formulace a samozřejmě i bez důkazu -
spíše jen na příkladech) jsme probírali již někdy v 7. třídě. Jak se od té doby (a pár let to již bude) případně změnily osnovy,
to ovšem nevím.