Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 05. 02. 2010 20:46

seeter
Zelenáč
Reputace:   

lineární zobrazení

Zdravim vsechny, mam problem pochopit linearni zobrazeni a nevim si rady s timto prikladem. Pokud tu bude nekdo z vas ochotny mi to podrobneji vysvetlit, tak budu rad. Predem dekuji.

Zobrazeni f: R^2 -> R^3 je linearni a zname obrazy:
f (2,1)=(2,2,0)
f (0,2)=(4,0,4)
Najdete obecny predpis f (x,y) pro dané zobrazeni. Napiste matici zobrazeni f vzhledem ke standardnim bazim ( kanonickym bazim)

• (téma jako vyřešené označil(a) seeter)

#2 05. 02. 2010 20:59

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: lineární zobrazení

Díky linearitě platí následující:

$f(x, y) = f(x, 0) + f(0, y) = x \cdot f(1, 0) + y \cdot f(0, 1)$.

Stačí tedy určit obrazy prvků kanonické báze. To zvládneš?

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 05. 02. 2010 21:09 — Editoval seeter (05. 02. 2010 21:10)

seeter
Zelenáč
Reputace:   

↑ Olin:
no myslim ze nezvladnu, ten vyrok, ktery plyne z linearity mi vubec nic nerika, protoze si to nedovedu predstavit ani na jeden z tech dvou obrazu...proste nevim, co se tim chce rict...

#4 05. 02. 2010 21:45

Olin

Mno, tak trochu odspodu. Je-li zobrazení $\varphi: V \to W$ (kde V a W jsou vektorové prostory nad tělesem T) lineární, pak pro všechny vektory $a, b \in V$ a všechny prvky tělesa $r \in T$ platí:
$\varphi(a+b) = \varphi(a) + \varphi(b)\nl \varphi(r \cdot a) = r \cdot \varphi(a)$.
Bohužel nevím, jakou terminologii na tvém ústavu používáte, ani do jaké hloubky lineární algebru probíráte, kdyžtak protestuj.

Protože platí
$(x, y) = (x, 0) + (0, y)$
dostáváme
$f(x, y) = f(x, 0) + f(0, y)$
(jde jen o aplikaci výše uvedených vztahů - místo fí si dosaď f, místo a (x, 0) a místo b (0, y)).

Pak taky platí
$(x, 0) = x \cdot (1, 0)\nl (0, y) = y \cdot (0, 1)$
odkud dostaneme
$f(x, 0) = x \cdot f(1, 0)\nl f(0, y) = y \cdot f(0, 1)$
(tady zase aplikujeme to druhé pravidlo - za a si dosaď (1, 0) a za r x a na druhém řádku analogicky).

Takže to, co teď potřebujeme určit, jsou hodnoty $f(1, 0)$ a $f(0, 1)$. Na to opět využijeme linearity zobrazení f - vektory z kanonické báze totiž umíme (jednoznačně) vyjádřit jako lineární kombinace vektorů, jejichž obrazy známe:
$(1, 0) = m \cdot (2, 1) + n \cdot (0, 2)$
z linearity f pak plyne
$f(1, 0) = m \cdot f(2, 1) + n \cdot f(0, 2)$,
je jasné proč? Takže to, co teď potřebujeme určit, jsou neznámé hodnoty m a n. To odpovídá řešení soustavy dvou lineárních rovnic o dvou neznámých, takže by to snad neměl být problém. Stejně tak určíme obraz (0, 1) pomocí vyjádření
$(0, 1) = p \cdot (2, 1) + q \cdot (0, 2)\nl f(0, 1) = p \cdot f(2, 1) + q \cdot f(0, 2)$.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 05. 02. 2010 21:59

seeter
Zelenáč
Reputace:   

↑ Olin:
jasny, diky moc, je mi to jasnejsi, podle tveho postupu to vychazi i podle vysledku, ale nevim si rady s tou matici zobrazeni...

#6 05. 02. 2010 22:42 — Editoval Olin (05. 02. 2010 22:43)

Olin

Aha, no, matice zobrazení se obecně udělá tak, že vezmeme vektory první báze, určíme jejich obrazy ve f, vyjádříme je vzhledem k druhé bázi a získané souřadnice napíšeme do sloupců v pořadí vektorů první báze. Protože teď určujeme všechno vzhledem ke kanonickým bázím, budeme do f dosazovat vektory (1, 0) a (0, 1) a výsledné obrazy už budou totožné se souřadnicemi vzhledem ke kanonické bázi.

Takže když bude $f(1, 0) = (\alpha, \beta, \gamma)$ a $f(0, 1) = (\delta, \varepsilon, \zeta)$, bude hledaná matice zobrazení

(použil jsem řecká písmena, aby se nepletla s ničím ostatním).

MKS Náboj iKS

#7 06. 02. 2010 12:11

seeter
Zelenáč
Reputace:   

↑ Olin:
už jsem na to přišel, díky moc, fakt mi to pomohlo... ;-)

Zápatí