Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 02. 2010 15:23

seeter
Zelenáč
Reputace:   

matice zobrazení

Zdravím všechny, narazil jsem na příklad u kterého jsem taky zůstal zaražen. Pokud zde je nějaká dobrá duše, která mi poradí, tak budu rád, Předem děkuji ;-)

Ukažte, že zobrazení A : P2 -> P2, kde P2 je lineární prostor všech polynomů nejvýše 2. stupně, definované předpisem:
A (ax^2 + bx + c) = (a + b - 2c)x^2 + (2a - b - 2c)x + (a - 2b - 3c) je lineární. Najděte matici tohoto lineárního zobrazení vzhledem k bázi (E) = (x^2 + x + 2 ; x^2 - x ; x^2 + x + 1) a bázi standardní (kanonické) (S) = (x^2 ; x ; 1) a rozhodněte, zda toto zobrazení je prosté.

Já jsem počítal tak, že jsem vzal první bázi a našel jsem její obraz, který mi vyšel:
(6x^2 + 5x + 5 ; 3x + 3 ; -x - 4)
a teď bych to měl vyjádřit vzhledem k druhé bázi ,ale nevím, co si mám představit pod tím "vyjádřit vzhledem k" nbo jestli bych měl v tomto příkladu postupovat jinak...

Zápatí