Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 02. 2010 17:48

ajucha
Reputace:   

je reflexivní relace býti příbuzným?

Mám asi pro někoho z vás jednoduchou otázku,al ejá to v tom moc ,,nevidim".
je reflexivní relace býti příbuzným?
víte to někdo?

• (téma jako vyřešené označil(a) ajucha)

#2 06. 02. 2010 18:51

check_drummer
Reputace:   106 

Re: je reflexivní relace býti příbuzným?

Jsi příbuzná sebe sama?

"Máte úhel beta." "No to nemám."

#3 06. 02. 2010 19:34

ajucha
Reputace:   

↑ check_drummer:
no nejsem:D takže není?

#4 06. 02. 2010 19:41

FigeraldKenedy
Místo: Brno, Valtice
Reputace:   

být příbuzný je symetrie ne? protože on je můj příbuzný a já jsem pro něj taky příbuzný :-D

aby byla reflexivní tak by ses musel ptat asi zrcadla:-D před kterým stojíš ty

#5 06. 02. 2010 19:59

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Já myslím, že na tu otázku není jednoznačná odpověď. Já bych třeba řekl, že jsem sám sobě příbuzným.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#6 06. 02. 2010 20:22 — Editoval BrozekP (06. 02. 2010 20:26)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Platí tvrzení "Pokud je binární relace na množině tranzitivní, symetrická a množina má alespoň dva prvky, pak je relace reflexivní"? Jestli jsem nic nepřehlédl, tak by mělo platit.

Pak bych vyšel z toho, že relace být příbuzný je tranzitivní, symetrická a lidí je plno. Z toho by pak plynulo, že je i reflexivní.

Edit: No asi nemám pravdu. Kdybych nebyl s nikým příbuzný, tak nemám přes koho použít tranzitivitu :-)

Edit2: I když zase každý člověk musí mít rodiče :-)

#7 06. 02. 2010 20:22

ajucha
Reputace:   

↑ Olin:
no práve, ja na to mam taky 2 odpovedi:)

#8 06. 02. 2010 20:33

Olin

↑ BrozekP:

Bohužel to neplatí - uvaž prázdnou relaci.

Co se týče příbuzenství - tak symetrická je ta relace zřejmě, ale trochu se obávám té tranzitivity. Když uvážím, že já jsem třeba příbuzný nějakého svého bratrance ze 3. kolena a ten je zase příbuzný nějakému jinému svému bratranci ze 3. kolena, což je osoba, se kterou já už nemusím mít "skoro nic společného" a jako příbuzného bych ji nenazval. Opět padáme na nejasných definicích.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#9 06. 02. 2010 20:51

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ BrozekP:
Otázkou je jestli relace "být příbuzný" je tranzitivní, já tvrdím že ne.
I tato otázka se řešila tady.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#10 06. 02. 2010 21:59

ajucha
Reputace:   

↑ Olin:
ale pokud ja jsem pribuzna s babičkou a babička je příbuzná s vnučkou, ketrá je moje sestřenice, tak i ja jsem příbuzná se sestřenici...

#11 06. 02. 2010 22:25

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

↑ ajucha:aj ja si myslím,že to nemusí byť tranzitívne napr. ja som príbuzný s bratrancom bratranec s jeho bratrancom,ale ja už s bratrancovým bratrancom nemusím byť príbuzný,alebo berieš aj to ako príbuznosť? napr. môj otec má sestru tá má manžela,ktorý má tiež sestru tá má dcéru je mi tá dcéra príbuzná ja myslím,že nie

MATH IS THE BEST!!!

#12 06. 02. 2010 23:07

ajucha
Reputace:   

↑ jarrro:
z jednoho hlediskato je tranzitivni a z jednoho ne, tak to beru ja.

#13 07. 02. 2010 12:41

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ BrozekP: tahle úvaha je zcestná. nemůžeš přece prohlásit nějakou danou relaci za tranzitivní, a pak z toho vyvozovat, který dvojice do ní patří a který ne

↑ ajucha: ta relace buď tranzitivní je, nebo není, záleží na tom, jak přesně je definována, ne na tom, jak se na ní zrovna podíváš.

já osobně se za svýho příbuznýho nepovažuju, tedy podle mojí definice reflexivní není

#14 07. 02. 2010 13:01

Pavel Brožek

↑ Stýv:

Téhle připomínce nerozumím.

Je nějaká relace "být příbuzný", o které nic nevím, neznám její přesnou definici. Teď ze zkušenosti z reálného světa po relaci budu požadovat nějaké vlastnosti. Pokud jich bude dost, aby jimi relace byla jednoznačně určena, pak to je vlastně definice relace. To ale nebudu potřebovat. Mně připadalo rozumné po relaci požadovat, aby byla symetrická a tranzitivní (požadovat tranzitivnost asi úplně neodpovídá tomu, co bychom si v reálném světě představovali - pak by byl příbuzný každý s každým - ale prostě jsem to udělal, tak předpokládejme, že relace je tranzitivní). Dále vím, že každý člověk má rodiče, čili po relaci požaduji, aby pro každé x existovalo y takové, že xRy. A vím, že na světě existují lidé, čili relace je neprázdná. Z těchto vlastností už můžu dokázat, že relace je reflexivní.

V čem si asi nerozumíme - ty píšeš "danou relaci". Já postupuju tak, že je sice daná, ale neznám ji. Odhaduji proto některé její vlastnosti a na základě těch dokazuju co potřebuju. Pokud bych nepředpokládal, že relace je tranzitivní, tak bych reflexivnost samozřejmě nedokázal.

#15 07. 02. 2010 13:52

Stýv
Vrchní cenzor
Web

↑ BrozekP: ok. v tom případě jsi ale otázku "je tahle relace reflexivní?" ("jsem svým příbuzným?") jenom nahradil otázkou "je tahle relace tranzitivní?" ("je příbuzný mého příbuzného taky můj příbuzný?"), čímž jsi to dle mého skromného názoru jenom znepřehlednil

#16 07. 02. 2010 14:41

Pavel Brožek

Podle mého názoru jsem ji neznepřehlednil - základní věc je podle mě stále jasná: Bez upřesnění co znamená "být příbuzný" nemůžeme rozhodnout, jestli je relace reflexivní.

Stýv napsal(a):

já osobně se za svýho příbuznýho nepovažuju, tedy podle mojí definice reflexivní není

Neděláš teď to samé co já? Na základě vlastní představy/definice "příbuznosti" jsi rozhodl o reflexivnosti. Já narozdíl od tebe nedefinuji, jestli jsem svým příbuzným nebo ne, protože pro to nevidím dobré důvody. Připadá mi ale rozumné si definovat, že příbuznost bude tranzitivní (po připomínkách bych to trochu upravil a nepožadoval tranzitivitu, ale něco jako "nejbližší příbuzní mých nejbližších příbuzných jsou mí příbuzní", což by ale vedlo k reflexivnosti také).

#17 07. 02. 2010 20:35

Stýv
Vrchní cenzor
Web

můj postup: je příbuznost reflexivní? hm, jak je definovaná příbuznost? jsem svým příbuzným? to by bylo divný, tak asi bude definovaná jako nereflexivní

tvůj postup: je příbuznost reflexivní? byla by, pokud by byla symetrická a tranzitivní. hm, jak je definovaná příbuznost? symetrická bude, ale tranzitivní asi ne, to byl byl každej příbuznej s každym. ale tak trochu tranzitivní přece jenom bude. ale plyne z toho ještě reflexivita? je lepší "nejbližší příbuzní mých nejbližších příbuzných jsou mí příbuzní" nebo "nejbližší příbuzní mých nejbližších příbuzných kromě mě samotného jsou mí příbuzní"?

já tam rozdíl vidím

#18 07. 02. 2010 21:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Pokud definujete "byti příbuzným" jako nalezení shody v určitém (rozsah si dodefinujte) genetickém znaku, tak jsem sama se sebou neuvěřitelně příbuzná. Ale nechte se rušit, zdravím :-)

#19 07. 02. 2010 22:07

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

↑ BrozekP:↑ Stýv:

Je samozřejmě pravda, že je v první řadě nutné si ujasnit co to znamená "být príbuzný", a pak teprve až se dohodnem (dohodnete) jestli je reflexivní, tak se může mluvit o tom, jestli může být tranzitivní (címž vlastně podporuju stývovo přístup).

Pokud není reflexivní, tak není ani tranzitivní!
Pokud je reflexivní, tak může být tranzitivní.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#20 07. 02. 2010 22:12 — Editoval BrozekP (07. 02. 2010 22:15)

Pavel Brožek

↑ Stýv:

Můj postup: Je příbuznost reflexivní? Hm, jak je definovaná příbuznost? Jsem svým příbuzným? To by bylo divný. Ale stejně tak divný by bylo, kdybych nebyl svým příbuzným (viz např. ↑ jelena:, zdravím). Takže nic nevím, nemám důvod si myslet, že relace zrovna není reflexivní. Tak zkusím najít nějakou obecnou vlastnost příbuznosti, třeba z ní vyplyne, že relace je/není reflexivní. Když ji najdu, zkusím z ní dokázat, jestli je nebo není relace reflexivní.

Našel jsem obecnou vlastnost (podle svého názoru, netvrdím, že je objektivní) "nejbližší příbuzní mých nejbližších příbuzných jsou mí příbuzní". Na základě té definuji, že příbuznost musí tuto vlastnost splňovat. A z toho dokážu, že je reflexivní.

Stejně tak jsem mohl najít vlastnost "nejbližší příbuzní mých nejbližších příbuzných kromě mě samotného jsou mí příbuzní". Pak bych definoval, že příbuznost musí tuto vlastnost splňovat. A z toho bych dokázal, že není reflexivní.

Oba naše přístupy jsou založené na tom, že si vytváříme vlastní definici. Moje je komplikovanější, to je jistě pravda. Mohl jsem rovnou definovat, že příbuznost je reflexivní a mohl jsem si ušetřit dlouhé povídání :-).

#21 07. 02. 2010 23:01 — Editoval Olin (07. 02. 2010 23:02)

Olin

Přátelé, myslím, že je nutno věc uchopit z více matematického hlediska. Relaci "být příbuzný" bych zkonstruoval tak, že bych nadefinoval vhodnou metriku na rodokmenu a dva lidé by pak byli v relaci, jestliže jejich "vzdálenost" by byla menší (či rovna) než vhodně zvolená konstanta. Za povšimnutí jistě stojí, že rodokmen je vlastně orientovaný graf, který na menších úsecích vykazuje (až na anomálie) vlastnosti podobné stromům. Na rozdíl od stromů však má každé dítě dva rodiče, ne jen jednoho (pokud bereme rodokmen biologický, ne "sociální"!).

Tato relace je "tak akorát transitivní" ("transitivní na krátké vzdálenosti"), symetrická a (i když se to asi některým nebude líbit) reflexivní. Domnívám se však, že nejlépe odráží skutečnou podstatu vztahu "být příbuzný".

MKS Náboj iKS

#22 07. 02. 2010 23:10

Pavel Brožek

A když "být příbuzný" definujeme tak, že "vzdálenost" bude v intervalu $(0,c)$, kde $c$ je ta vhodně zvolená konstanta, tak nebude reflexivní :-).

#23 07. 02. 2010 23:13

Olin

↑ BrozekP: Dostals mě!

MKS Náboj iKS

#24 08. 02. 2010 21:56

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

Přiznám se, že mne nikdy ani nenapadlo pochybovat o tom, že člověk je sám se sebou příbuzný. Teď vidím, že představa, že někdo je sám sobě příbuzný, může být natolik neobvyklá, že ji lze zavrhnout. Já na tom nic zvráceného nevidím. Nabídnu zde několik (mírně) souvisejícíh postřehů.
- Nadefinujeme relaci na rozkladu množiny tak, že dva prvky jsou v relaci, pokud leží ve stejné třídě rozkladu. Je relace reflexivní? Ano, je. Ale to musím uvažovat tak, že prvek leží ve stejné třídě jako on sám.
- Webster o příbuznosti říká, že se jedná o "rodinu" (být v jedné rodině) nebo "blízkou krev", což by odpovídalo reflexivitě.
- Z lékařského hlediska pro transplantace a sdělování důvěrných informací o stavu pacienta je člověk sám sobě dostatečně blízkým příbuzným.
- Jsou sobě příbuzné osobnosti schizofreního jedinec s více osobnostmi v jednom těle? Nebo je to úplně jiný vztah?
- Sám sebe si člověk vzít nemůže (podle bulváru až na výjimky). Byl by to incest? Nebo by byla možná svatba v zastoupení? Nebo by prostě "ten druhý" chyběl?
K tranzitivitě. Běžně se mluví o tom, jak "blízko" si jsou někteří příbuzní. Máme blízké příbuzné a vzdálené příbuzné. Pokud uznáváte evoluční teorii, tak jsme příbuzni (velmi vzdáleně) nejen s opicemi ale nejspíš se všemi savci, ne-li se všemi živými tvory. Naopak kreationisté jsou nejspíš všichni (vzdáleně) příbuzní od Adama.
Na druhou stranu možná je třeba příbuznost chápat exkluzivně. Podobně jako "být sourozenec" (což obvykle není chápáno jako reflexivní relace).

Zápatí