Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 07. 02. 2010 17:52 — Editoval VitusH (07. 02. 2010 17:53)

VitusH
Zelenáč
Reputace:   

Matfyz - vhodná střední škola?

Nazdar, chtěl bych se zeptat, zda je možné se dostat a úspěšně studovat na MFF UK (matematika/informatika) ze střední průmyslové školy? Bylo mi řečeno, že je lepší gympl (na průmce jsem byl se známkama výborně i bez učení - obor informatika). Podal jsem si tedy žádost o přestup a budu dělat rozdílovky ze všech předmětů. Naopak někde na fóru psal člověk, že v tom problém není. Stojí to za to jít na gympl a mít tolik nepotřebných předmětů jako B, Z, CH, VV, OV, ZSV apod.? Co by jste mi doporučili vy?
Díky

#2 07. 02. 2010 17:57

Wotton
Logik
Místo: Plzeň
Reputace:   25 

Re: Matfyz - vhodná střední škola?

Já osobně jsem byl přijat na MatFyz z průmyslovky. I když je pravda, že jsem byl přijat bez přijímaček, takže to není moc průkazný.

Dva jsou tisíckrát jeden.

#3 07. 02. 2010 18:14 — Editoval Oxyd (07. 02. 2010 18:16)

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Já mám za sebou osmiletej gympl a teď též chodím na matfyz.  Nicméně bych byl názoru spíš opačného: Spolužáci z průmyslovek a podobných škol měli v prváku lepší zásobu znalostí, kdežto já sem musel dohánět věci, kterýma sme se jako gympláci „zabývat nepotřebovali“.  To dohánění nebylo nic strašného, ale přece bych si myslel, že technicky zaměřená střední je lepší startovní bod.

Každopádně, nakonec to podle mě záleží na tom, jak moc tě ta škola bude bavit a jak moc se ti bude chtít studovat, spíš než na tom, s jakýma znalostma tam přídeš.  Nehledě na to, že prváky existují nepovinné předměty, kde ti pomůžou dohnat nedostatky ze střední, pokud budeš mít pocit, že v tom plaveš.

A přijímačky byly zrušené už vloni, takže o přijetí se nemusíš starat: Stačí ti přihláška, kopie maturitního vysvědčení a seš studentem.  „Přežití“ prváku je pak na tobě.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#4 07. 02. 2010 18:45

FailED
Reputace:   42 

↑ VitusH:

U nás na gymplu matematika vždycky jela přiměřeně lidem kteří chtějí na konzervatoře, peďáky, práva atp. Volitelné semináře byli spíš takové doučování a příprava k maturitě (až na pár věcí které se však proberou jen dost povrchně). Samozrějmě hrozně záleží na učiteli, já říkám že jestli víš, že na tom gymplu je matika dobrá, nebo je u vás opravdu katastrofální, přestup. Jinak zůstaň na průmce a nauč se taky něco z informatiky.

Na druhou stranu když se podíváš na nějaké matematické soutěže, většina lidí je z gymplů. Je to protože se to na průmyslovkách skoro neřeší?

#5 07. 02. 2010 18:58 — Editoval Ivana (07. 02. 2010 19:10)

Ivana
Reputace:   32 

↑ VitusH:Já jsem šla z průmyslové školy na MatFyz , kam jsem musela projít přijímací zkouškou,  na učitelskou  větev a velmi mně chyběla a dodnes chybí matematika z gymplu. Ale zase na druhou stranu , co se týkalo technicky zaměřených předmětů  , jsem na tom byla lépe než spolužáci z gymnásia. Každopádně platí - matematika je základ :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#6 07. 02. 2010 20:47

VitusH
Zelenáč
Reputace:   

↑ Ivana:

Vím, že oproti průmce se na gymplu ve čtvrťáku bere analýza. S tou by nebyl problém - tu vynechme. Bylo mi řečeno, že na tu matiku na tom gymplu jdou docela rychle a 75% času počítají a 25% dělají teorii. A prý nic extra to není. Jsou ale dál než teď my. Děláme lomené výrazy, oni už planimetrii. Je to taková výhra, že na to jdou rychle?

#7 07. 02. 2010 20:52

Ivana
Reputace:   32 

↑ VitusH: Ono opravdu záleží na učiteli , žácích , někdy se jede rychleji a jinde je to fuška , když není od studentů vůle je učení k ničemu a také to chce spolupráci učitele - žák. Hlavně to chce taky trochu dril a taky látku pochopit. A hlavně neusnout na vavřínech:-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#8 07. 02. 2010 21:13

VitusH
Zelenáč
Reputace:   

↑ Oxyd:
Díky za odpovědi.

U nás je matika určitě v pohodě. Jenom na to jdeme trochu pomaleji.
Samozřejmě gympl je gympl - tam musí být matika lepší. Otázkou právě jde, zda mám jít na gympl, mít o něco lepší matiku a na oplátku se dělat s chemií, biologií, společenskými vědami, výtvarkou, hudebkou aj. než abych zůstal na průmce s normální matikou a dělal to co mě baví - informatiku. => připraví mě matika na gymplu o tolik víc na MFF než průmyslovka aby se to vyplatilo?

Matematika mě baví, ne jenom počítání a přemýšlení ale i teorie a myšlenky kolem toho. Je to pro mě zajímavá věda. Takže myslím, že zájem o studium mám.

#9 07. 02. 2010 21:22

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Reputace:   194 

↑ VitusH:

O matiku se můžeš zajímat i mimo školu. Pokud tě baví, tak by neměl být problém si třeba přečíst učebnice z řady "Matematika pro gymnázia" z nakladatelství Prometheus. Myslím, že když jdeš na matfyz, tak nic víc z matiky než to, co je v těchto učebnicích, nepotřebuješ. A pokud budeš mít zájem, můžeš si pak třeba i přečíst dopředu něco ze základů vysokoškolské matematiky.

#10 07. 02. 2010 21:32

VitusH
Zelenáč
Reputace:   

to uz se stalo, resp. děje. Sice bych nespočítal všechno - na vyšší pochopení bude potřeba ještě počkat, ale mám celkem přehled o středoškolské matice, analýze (VSCHT skripta) a linearní algebře (ČVUT - olšák)+nějaké učebnice z 50tých let co jsem doma našel. Mám trochu mezery takže musím přeskakovat (goniometrie, goniometrické vzorce - žádné furierovy řady, integrace trigonometrickou substitucí apod.). Změna školy je právě kvůli tomu, abychom něco na průmce nepřeskočili nebo neudělali pořádně.

#11 07. 02. 2010 21:39

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ VitusH:

Neviem, no myslím, že máš trošku skreslené predstavy. V Bratislave (neviem ako v Prahe, kolegovia doplnia) sa buduje všetko od základov. Trošku mi to pripomínalo kurzy na MIT. Dokonca nás niektorí profesori odkazovali na web adresy týchto MIT učiteľov. Samozrejme, je všeobecne známe, že úroveň Prahy je nasadená vysoko, ale aj tak si nemyslím, že je nutné vedieť odrapotať skriptá z algebry už pri prvom vstupe na fakultu. Ale ak ťa to baví, nebránim... Určite by som však najprv prehĺbil doterajšie vedomosti.

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#12 07. 02. 2010 21:48

VitusH
Zelenáč
Reputace:   

↑ lukaszh:

samozrejme. Jde pouze o můj zájem. MIT videa jsem viděl, berou to všechno od základů tak jak říkáš. Chci se práve soustředit na tu středoškolskou matiku. 

Jenom pro srovnání: zjistil jsem, že na gymplu když dělali výroky tak si probrali i princip důkazů - to jsme přeskočili. Samozřejmě se to asi bude probírat na výšce nebo ve vyšších ročnících. Jen aby se toho nevynechávalo více a nestalo se, že bych potom na výšce nevěděl o čem je řeč.

Dle vašich odpovědí začínám uvažovat, že bych zůstal na průmce.

#13 07. 02. 2010 21:50 — Editoval BrozekP (07. 02. 2010 21:50)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Reputace:   194 

Na MFF jsme sice budovali od začátku, ale praxi v počítání musíš mít. Usměrňování zlomků, řešení kvadratických rovnic, používání základních goniometrických vzorců a spoustu jiných věcí tě už nikdo učit nebude.

Jak píše lukaszh, doporučil bych prohloubit znalosti středoškolské matiky. Pokud máš k matice takový přístup jak píšeš, tak myslím, že by byl přestup kvůli výuce matiky naprosto zbytečný.

#14 07. 02. 2010 21:55 — Editoval lukaszh (07. 02. 2010 21:56)

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

↑ VitusH:

Poviem ti tak, že pomaly ťahám druhý rok. To, že sa v matematike vôbec niečo dokazuje som sa dozvedel až v maturitnom ročníku. Moja prvá otázka, ktorá mierila na toto fórum je, ako sa určuje definičný obor. Je pravda, že som musel našliapnuť na obrovské tempo, keď som o rok chcel nastúpiť na takú školu. Dokonca ani teraz neviem poriadne dokazovať a veľmi sa tým nechválim, ale čo už teraz... A nedivil by som sa, keby si stretol na fakulte v prvom ročníku niekoho a nevedel by čo je determinant alebo matica, prípadne komplexné číslo, či limita. Toľko k úrovni SR gymnázií :-)

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#15 07. 02. 2010 22:30

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Jsem teď v prváku na MFF, předtím jsem studoval na gymnáziu, které sice nebylo matematické, ale řekl bych, že matematická průprava zde byla mírně nadprůměrná (sem tam nějaký důkaz!). Moje dosavadní zkušenosti z MFF jsou takové, že je prakticky nutná dobrá zběhlost ve SŠ matematice, tedy té "početní" - konstrukce trojúhelníků mi zatím k ničemu nebyly. Je trochu tragédie, když někteří lidé počítají limity a přitom použijí "vzorce" jako $\log(a-b) = \frac{\log a}{\log b}$ nebo $\mathrm{arctg} x = \frac{\mathrm{arcsin}x}{\mathrm{arccos} x}$.

Za dobrou průpravu považuji matematickou olympiádu a taky korespondenční semináře, protože zde člověk přivykne matematickému přemýšlení a dokazování, člověk tak má značnou výhodu proti ostatním, kteří vidí důkaz poprvé v životě.

Co se týče přestupu na gympl, určitě bych něco takového dělal až po důkladném porovnání obou škol, tj. zejména osnov matematiky. A nepodceňoval bych výhody všeobecného vzdělání, ale to už je čistě subjektivní záležitost…

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#16 07. 02. 2010 22:55

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Můj postoj v bodech:

1) Všeobecné vzdělání je fajn, člověk nikdy neví, co bude chtít dělat. Já to nevím doteď (první ročník VŠ).

2) I když nemám rád střední školy, tak bych přestup nedoporučoval. Gymnázia jsou super, když tam jsi od začátku do konce. Přestupů k nám bylo více a nikdy to nedopadlo dobře (to nemyslím nijak špatně vůči tobě, je to prostě jiné prostředí).

3) Učení se dopředu často nepřináší ovoce a je to mnohdy na škodu, protože člověk opomíná základy, které by měl ovládat.

4) Veškerá analýza a podobné věci na SŠ jsou stejně brány jen tak, aby byly probrány. Tu pravou krásu v ní (a v jiných oblastech matematiky) objevíš až na VŠ. Pokud tě tedy fascinují důkazy a podobné šťourání jako mě.

5) Vypadá to, že jsi informatik, takže s budoucností bys neměl mít "problémy", které jsme tu již probírali.

6) Jak zmiňují ostatní - ty základy se opravdu hodí. U nás na matematice je velký problém vůbec se základy středoškolské matematiky. Pokud se chceš věnovat té pokročilejší, tak musíš perfektně (resp. tak, aby tě nezatěžovala) ovládat středoškolské algebraické úpravy, lineární a kvadratické funkce atd.

7) Hodně štěstí přeji, taky bych rád v takovém věku chtěl mít jasno.

#17 08. 02. 2010 10:54 — Editoval VitusH (08. 02. 2010 11:03)

VitusH
Zelenáč
Reputace:   

↑ halogan:
s tím přechodem by snad takový problém nebyl, jdu z prváku do druhého pololetí - je mi 16.

měl bych umět, aspoň trochu veškeré postupy střední matematiky (rovnice-pravděpodobnost) kromě goniometrie, analytické geometrie, planimetrie a stereometrie a statistiky. Mám taky trochu mezery v posloupnostech a řadách a komplexních číslech. Právě tyto větší mezery mě limitují a tak jsem si koupil učebnice pro gymnázia od nakl. prometheus a doháním.

Pro přehled:
Z lin. algebry: matice (+-*), determinanty (sarrusovo pravidlo + trig. matice), inverzní matice (gauss+adjugace), maticové rovnice (neznámá matice+polohová rovnost), cramerovo pravidlo, minory, kofaktory,
Z algebry: kvadratické, kubické (až na casus irreducibilis), kvartické rovnice a rozklad polynomů, z úprav taky parciální zlomky (jenom ty jednodušší) a vzorce.
Z analýzy: integrál (per partes, substituce, parciální zlomky), určitý integrál (objem, plocha, délka, obsah), dvojný+trojný integrál, křivkový integrál skalárního pole (pouze pro obsah plochy mezi rovinou křivkou a plochou), limity, parciální derivace, derivace implicitních funkcí, extrémy, monotonie, konvexnost a konkávnost, obyčejné diferenciální rovnice, HLDR+NLDR, exaktní diferenciální rovnice + velmi jednoduché aplikace

Určitě bych nespočítal všechno, vím jak se to počítá, trocha teorie a jdu dál. Zajímá mě to, důkazy jsem moc nedělal i když vím, že  o tom to celé je. Rozhodně to neprobírám tak detailně, počítám s tím že mě střední a výška ještě doučí. A otázkou je jestli průmka doučí dostatečně.
Díky

#18 08. 02. 2010 11:02

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Místo všech možných matic, determinantů, kubických rovnic nebo (trojných) integrálů se raději věnuj té středoškolské matematice. Na VŠ to budeš brát a spíš se po tobě bude chtít, abys sám ovládal perfektně právě třeba goniometrii a ostatní středoškolskou látku.

Tím tě samozřejmě neodrazuji od učení se matematiky, jen je třeba to brát postupně.

#19 08. 02. 2010 11:11

VitusH
Zelenáč
Reputace:   

↑ halogan:
Samozrejme, tento problém si uvědomuji a začal jsem ho řešit. Můj postup byl takový, že se učitelka v devítce zmínila o integrálu (při povrchu kužele) a já sem na wikipedii nic nepochopil (hlavě symboly atp.) tak jsem googlil dál a a začlo mě to zajimat. Teprve nedávno jsem se začal učit SŠ matiku a hodlám v tom pokračovat.

Ten gympl se k tomu přestupu taky zrovna nehlásí. Po 2-3 týdnech přesvědčování, že přestup je protizákonný mi naložili na rozdílovky všechny předměty i ty, ve kterých nejsme pozadu. Já osobně bych nyní po konzultaci s vámi byl rozhodnut pro průmku, teď musím nějak štrně informovat rodiče :).
Díky za vaše názory

#20 08. 02. 2010 12:44

LukasM
Reputace:   193 

↑ VitusH:
Ahoj. Sice je to, jak jsem pochopil, prakticky vyřešeno, ale taky se přidám. Průmky bych se nebál, těch pár průmyslováků co u nás je (ČVUT FJFI) má celkem slušné znalosti (nikdo teda není informatikář), až někdy lituju že jsem z gymplu a nic praktickýho neumím:-) Pokud jde o matematiku, bude to zřejmě škola od školy, gympláci obecně sice umí o trochu víc, ale na VŠ se pak rozdíly stejně setřou. Takže bych z toho nedělal kovbojku. Jinak vzhledem k tomu, že jsi v prvním příspěvku označil skoro všechny předměty na gymplu jako "zbytečné", bych se na přestupování opravdu spíš vyprdnul a dělal co mně baví. Toho času co bys na gymplu byl "zbytečně" by bylo podle toho výčtu neúnosně moc.

K tomu učení napřed - naprosto souhlasím se všemi nahoře. Ten výčet "znalostí " co jsi napsal je strašně široký, a k tomu aby to člověk všechno opravdu pochopil, je potřeba mít dost solidní základ. Pokud neovládáš goniometrii, analytickou geometrii atd., tak to je přesně to místo kde musíš začít - ne se učit napřed vícenásobné integrály a přeskakovat fourierky. Někdy je lepší kvalita než kvantita, a tohle je přesně ten případ. Ale neodrazuju tě, spíš naopak - pokud se ve volném čase opravdu učíš všechny ty ptákoviny co jsi napsal, tak ti zájem asi nechybí a nemusíš se ničeho bát. Ale bude lepší to brát popořadě, pak z toho vytřískáš víc, a líp ti to půjde. Potom klidně můžeš přijít na VŠ, a umět líp než ti gympláci.

Já jsem na VŠ přišel jen se SŠ matematikou, poslední co jsme dělali byly integrály, o maticích, Gaussově eliminaci nebo determinantech jsem nevěděl vůbec nic. Ale když je na čem stavět, tak to do tebe na VŠ už nějak dostanou (na MFF určitě).

Takže tolik můj názor.

#21 08. 02. 2010 13:05

VitusH
Zelenáč
Reputace:   

↑ LukasM:

Díky za další názor.

#22 08. 02. 2010 16:18

kaja(z_hajovny)
Místo: Lážov
Reputace:   12 
Web

VitusH napsal(a):

↑ lukaszh:
....a nestalo se, že bych potom na výšce nevěděl o čem je řeč.

Taky bych zustal na prumce. A at se rozhodnete jakkoliv, stejne se pripravte, ze na prednaskach tak jako tak nebudete velkou cast prednasky vedet o cem je rec. Ale ono to nevadi. Vsechno to do sebe zapadne az bude teorie uplne vybudovana - tj. az se clovek bude ucit na zkousku. A dalsi veci do sebe zapadnou, az se clovek bude ucit na statnice.

Zavideli jsme na prednaskach (MU v Brne) deckam z Jarosky (matematicky gympl v Brne) -- oni chapali dukaz vety o rozkladu na parcialni zlomky a rikali, ze to delali na stredni. My z Lazova jsme ani nevedeli, jestli ten prednasejici u tabule je takovy recesista, nebo jestli si vazne mysli, ze se to naucime. A nakonec jsme se to naucili -- narozdil od decek z Jarosky, ktere si casto myslely jak to umi a az pozde zjistily, ze jim ujel vlak uz ve tretine semestru. Takze pro nekoho bylo  hlubsi matematicke vzdelani spis nevyhodou.

Z gymplacke latky se mi pozdeji hodne hodilo, ze jsme se ucili dokazovat vety.

#23 08. 02. 2010 16:56

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ VitusH: Ještě bych doplnil, že možností, jak si nacvičit matematické myšlení během SŠ bez toho, že by se člověk nutně musel učit dopředu vysokoškolskou látku je celá řada.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#24 08. 02. 2010 17:52 — Editoval jarrro (08. 02. 2010 17:55)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

podľa mňa záleží na tom kto učí matematiku ja som mal šťastie,že som dostal na matematiku na gymnáziu výborného učiteľa tam sa nepočítalo pomocou nejakej vety kým nebola dokázaná naozaj od prvého ročníka na gymnáziu sa všetko netriviálne dokazovalo aspoň u mňa v Rimavskej Sobote za to na tom istom gymnáziu spolužiaci z druhej triedy kde učila iná vedeli o dôkaze len keď všetkých maturantov z matematiky začal učiť náš profesor

MATH IS THE BEST!!!

#25 18. 05. 2010 13:22

nnetolicka
Zelenáč
Reputace:   

Ahoj potřebuju se zeptat chodím na gympl a mám cysněnej matfyz-matematika- fananční mat. a každý mi říká, že z matfyzu není uplatnění, že ty lidi nejsou pro život, a že je lepší VŠE. Tak se chci zeprat jestli někdo nevíte jaké je uplatnění z matfyzu. Předem dík za odpověď

Zápatí