Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň potrebovala by som poradit s tymito integralmy za pomoc ci snahu dakujem :)
PS: prve dva som tu nasla uz aj s pomocou ..ale aj tak nechapem pr.81....tak ked pouzijem x=t^2..tak potom neviem ako dalej ...myslim zeby sa to malo ratat cez parcialne zlomky ale v tom pripade neviem rozlozit 1+x+x^2 na sucin. A taktiez prvy priklad podla navodu substitucie 1+cosx=t mi tam ostava sinx..a to sa mi neda dobre upravit.. dakujem

zkoušela jsi stroje?

Když dáš ve wolframu u integrace show steps tak se ti zobrazí i postup a v mawu máš postup také a dokonce ti dá i na výběr.
↑ gladiator01:
111) substituce t=tg(x/2)
109) pomocí tg x = sin x / cos x upravíš výraz a apk by to mělo jít zintegrovat
pr.81....tak ked pouzijem x=t^2..tak potom neviem ako dalej ...myslim zeby sa to malo ratat cez parcialne zlomky ale v tom pripade neviem rozlozit 1+x+x^2 na sucin.
Zdravím,
,
. Po dosazení substituce do zadání vznikne zlomek (mocnina v čitateli větší, než v jmenovateli), proto je potřeba podělit čitatel a jmenovatel.
EDIT: není to rozklad, ale úprava pro použití tabulkového integralu 1/(x^2+a^2)
A jak doporučuje kolegyňka gladiator01 (pozdrav :-) pomoci MAW
↑ Martin1711:
ten 109 priklad som tak skusala rozkladat aj pomocov dalsich vzorcov ako 1=cos ^2+sin^2 a podobne..ale nic mi nevychadzalo preto som ho tu uverejnila..podobne ako ostatne..ale vdaka za snahu ..skusim to cey ten program maw mozno mi ten pomoze
↑ Sofrineta:
ano, správně. Tak jsem to myslela, jak jsi "rozluštila" - dělení a úprava jmenovatele - měla jsem podrobně napsat (omlouvám se).
Už v pořádku? Pokud se nepodaří MAW (ale mělo by), tak se ještě ozví tady.
↑ Sofrineta:Který integrál potřebuješ ještě spočítat?
Sofrineta napsal(a):
skusala som wolfram ..ale ten mi tak akurat vyhodil vysledok z ktoreho som nemala ani sajnu akymi cestickami sa to vyratalo...takze mathematice po tom ako mi vyratala priebeh funkcie(zle) prestavam verit :/
jak doporučuje kolegyňka ↑ gladiator01: "show steps" - ale pochopitelně nejde o to "věřit každému stroji" - pokud nerozumíš jednotlivým krokům, tak se tady zeptej. Momentálně však neběží MAW (snad nějaká sobotní údržba, k čemž přeji hodně zdaru).
Sofrineta napsal(a):
100,107,108 :)
Ale postup z Wolfram se mi zdá srozumitelný - zadání 108.
zadani 100. substituce e^x=t, v dalsim kroku per partes.
zadani 107. substituce x=sin(t), (z toho se odvodí t=arcsin(x))
Umístí sem alespoň svůj zápis do Wolframu a pokud některý krok nebude srozumitelný, tak se upřesní.
↑ mstar:
všechno neumí - v určitých ohledech je to pouhý teoretik.
Jinak - před vložením příspěvku do VŠ sekce a pozor na funkci arccotangens a lichou odmocninu - WolframAlpha používá jinou notaci, než je zavedena v místních poměrech (pokud je zájem, dohledám příslušné téma).
Zdravím :-)