Stránky: 1
Ahoj,
prosim opet o popostouchnuti ...
zadani: Urcete rovnice tecen v i.b. fce: f(x)= 3*x^5-20*x^4+40*x^3
D" = 60x(x-2)^2
jako i.b. mi vysel jen 0, ale lim -> +/-°° f(x)/x mi vychazi nekonecno .... je to dobre? Co to teda znamena?
Diky ...
druha derivace je ok, inflexni bod je taky spravne, limity pro x jdouci k +/- nekonecnu jsou +/- nekonecno, tedy znamena to, ze jediny inflexni bod je v x=0. pro lepsi nazornost zkus nejaky soft, ktery ti tu funkci namaluje
Prosim jeste jednou vysvetleni ... :(
f(x): x^3/(18-9*x)
kdyz mi vyjde "k" .... napr. limit((x^3/(18-9*x))/x, x, inf); = - nekonecno a limit((x^3/(18-9*x))/x, x, -inf); = + nekonecno
a "q" ... limit((x^3/(18-9*x)-k(x), x, inf); jako - nekonecno -(+nekonecno(x))
jak mam sestavit smernici tecny?
vsude mi vychazeji k a q normalne, ale s tim nekonecnem si nevim rady ...
Diky moc ....
probelm mam v obojim :( ... proste jsem ve skriptech nasel vzdy vzorove priklady pouze kdyz vychazi k a q pekne a ne nekonecno.
Uz nevim co s tim :( ... nechci aby to za mne nekdo spocetl (i kdyz by mi to dost pomohlo) staci mi nejaky podobny priklad s postupem.
Studuji externe, takze nemam kamose co by mi pomohli a na konzultace je to daleko, takze se ptam nejdrive tady ....
Diky R.
tecny: shodli jsme se, ze funkce
ma inflexi v bode x=0, tedy v bode [0, 0]. pak rovnice tecny v tomto bode ma rovnici
, kde
, tedy tecna ma rovnici
.
asymptoty:
, kde
. jelikoz konstanta k vychazi nevlastni cislo (- nekonecno), pak asymtota se smernici neexistuje a nema cenu pocitat konstantu q.
Stránky: 1