Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, jsem tu poprvé, potřebuji pomoct s jednou maticí. Není problém vyřešit matici s jedním X (třeba AX-B=-A), ale když je tam svakrát, nevim si rady. Můžete mi někdo pomoct? 4X - 2B = 3A + XA
Zkusila jsem to takhle, ale pochybuju, že jde přičíst nebo odečíst od matice jedno číslo:
4X - XA = 3A+2B
x.(4-A) = 3A+2B
Dík Markéta
Přičítat k matici jen číslo samozřejmě nejde, protože to jsou dvě odlišné věci. Ale šlo by využít toho, že když násobíš nějakou matici zleva či zprava jednotkovou maticí, dostaneš původní matici. Takže když násobíš matici čtyřkou, je to vlastně jako bys jí násobila čtyřnásobkem jednotkové matice.
No to záleží na tom, jakého typu jsou ty ostatní matice (jak jsou "velké"). Předpokládám, že všechny matice v rovnici jsou čtvercové (jinak to ani v tomto případě nemůže být) a stejného typu. Pak je ta jednotková matice téhož typu. Takže pokud bude třeba
tak jednotková matice bude
.
↑ Olin: Ahoj jsem tu poprvé a potřebovala bych pomoci s maticema. Nějak mi to hlava nebere, nikdy jsem to neměla.
Příklady:
1. Určete determinant matice
1 0 1
A = ( 2 1 3 )
1 1 2
2. Gaussovou eliminační metodou řešte soustavu lineárních rovnic
3x1 + 2x2 - x3 = 4
-x1 - 2x2 + x3 = -2
2x1 + x2 - 3x3 = -5
3. Určete definiční obor funkce
f(x) = odmocnina 2x - 7 lomeno ln(x+3)
Díky za výpočty. Blanka
↑ Blaholina:Založ si na každý příklad své vlastní téma.
TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ!
Pokud si nejste jisti, že Váš příspěvek navazuje na diskusi v tomto tématu, založte si prosím téma vlastní.