Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jsou dány Lineární fce
f: y=ax+b
g: y=ax+c
kde se b nesmí rovnat c
zvolte např.: a=2/3, b=-1, c=2 a sestrojte grafy funkcí f,g.Ukažte že rozdíl f - g obou funkcí je funkce konstantní (pro libovolné hodnoty a,b,c)
pardon edit...
Grafy sestrojíš snadno -- jsou to lineární funkce, takže jejich grafy budou přímky -- k nakreslení přímky ti stačí znát dva body, které na ní leží, ty si zjistíš tak, že dosadíš dvě různé hodnoty za x do dané funkce.
Co se ukázání rozdílů funkcí týče: Napíšeš si rozdíl f(x) - g(x) = (ax + b) - (ax + c) (označme h(x) = f(x) - g(x)) -- všimneš si, že nezávisle na tom, jaká a, b, c si zvolíš, tak v rozdílové funkci h(x) bude koeficient při x nulový a jediné, co tam zbyde, bude konstanta.
Stačí takhle?
Vážení přátelé, zajímal by mne následující problém: na portále Wikipedia jsem našel vyjádření, že žádná lineární fce není periodická.
Naopak, v jiné literatuře jsem našel vyjádření že konstantní fce je vždy periodická / je to zvláštní případ lineární rovnice y=b /
Jak to tedy je?
Předem děkuji za odpověď.