Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Nevím si rady s příkladem.
Určete prvních pět členů aritmetické posloupnosti a výraz pro n-tý člen, je-li součet prvních n členů aritmetické posloupnosti dán výrazem:
U aritmetické posloupnosti potřebuji znát 1. člen (a1) a přírůstek (d). Dokázal jsem sestavit vždy jen jednu rovnici, což nestačí. Proto prosím o pomoc.
Najprv určíš súčet:
Keď chceš vypočíta? prvý člen, riešiš sústavu rovníc zo vzorca pre súčet členov aritmetickej postupnosti . Aby sa to dalo rieši? ako sústava treba ešte jednu rovnicu, napríklad súčet prvých 6 členov:
Potom už len vyriešiš sústavu:
Piaty člen som vyjadril ako prvý + 4x diferencia a šiesty ako prvý + 5x diferencia. Dostaneš tak hodnotu prvého člena a diferencie, odkiaľ ľahko určíš vzorec pre n-tý člen...
↑ lukaszh:
Zdravim, co se ti nezda na mem postupu v prispevku 2?
Zkus ho overit, uvidis, ze funguje (a1 = 2, d = 6) :-)
Děkuju. Mám tady ještě jeden podobný:
Najděte prvních pět členů geometrické posloupnosti, jestliže
Všechny čeleny jsem si vyjádřil jako
Vyjdou mi 2 rovnice o 2 neznámých. To by šlo, ale jsou tam mocniny od q na 5 až po absolutní člen. To zatím řešit neumím.
To je jen napad:
sectu prvni a druhou rovnici - mame Sn - soucet prvnich 5 clenu - muzes pouzit vzorecek pres a1. q, n=5
odectu prvni a druhou rovnici: posledni upravy ti ponechavam :-)
Dokonce jsem se i k tomuto způsobu řešení dostal sám, ale pořád vychází nechutné rovnice 5. řádu. ... jsem využil, vyjádřil si a1 a pak dosadil do upravené rovnice (od jeleny, ta poslední)....
Mám jednu rovnici o jedné neznámé. Ale ty mocniny :-(