Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den na foru :-)
Chtěla bych vědět , proč předpony násobků a dílů jednotek jsou právě po tisících , či naopak po tisícinách .
( kilo , mega , giga .... a mili , mikro , nano , piko ....)
Zvláště , když při výpočtech se dost často vyskytuje druhá odmocnina a pak stejně musíme číslo převést na :
, nebo , .
Je v přeponách násobcích a dílech nějaká matematická či fyzikální souvislost či filosofie ?
Přeji hezký nedělní den a děkuji za odpovědi :-)
↑ Ivana:
Zdravím u vás, Ivano, máš můj obdiv :-)
takové věci třeba čtu (přibližně jednou za měsíc musím projit, co nám nového vydali v oboru :-) - v tabulce faktorů jsou i předpony po 10 (dějiny vzniku jsem nezkoumala, původ - většina řecká, něco z latinky nebo jiného romanského jazyku, ale dokonce i danský je - "atto")
↑ Ivana:
Prefixy pro a existujou a mělo prefix myria, ale do SI soustavy se nedostalo, protože nikdo nevymyslel odpovídající symetrickou předponu pro .
↑ jelena: Děkuji za pozdrav a přeji hodně úspěchu v příštím pracovním týdnu :-)
↑ KennyMcCormick: Ano , děkuji za odpověd´, tak tedy se musí žáci smířit s tím , že musí při převádění ještě více přemýšlet .
OT : jsou to nejčastější chyby v písemkách .
Hezký den :-)
↑ Ivana:
děkuji, Ivano :-)
ve Sbírce zákonů, co jsem odkazovala, je úplně čerstvá (z 02.12.2009) Vyhláška 424/2009 O základních měrných jednotkách (včetně všech tabulek) - pěkné čtení.