Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím, nevím si rady jak postupovat u tečny z vnějšího bodu k elipse, chápu, když se bude bod skládat z jedné nulové souřadnice, to pak snadno dopočítám droučadnici druhou, ovšem nechápu jak na to s nenulovou souřadnicí.
mám rovnici elipsy 3x^2 + 6y^2 = 18 a bod M=[4,-1]
a mám napsat rovnice obou tečen, zkoušel jsem přes derivaci, ale prostě mi to nevyjde, pokud neznám bod dotyku T a tak mě zajímá jak body dotyku zjistím, díky, stačí jen nakopnout ;)
↑ radeek:
Zdravím,
vyznáš se v tomto postupu? (autorovi řešení děkuji).
↑ radeek:
V tomto případě nevyužíváme bod dotyku, ale fakt, že tečna a elipsa má jeden společný bod:
a) rovnice tečny je y=kx+q, víme, že prochází bodem M [4,-1], proto platí:
-1=k*4+q, odsud q=-1-4k. Všechno dosadím do rovnce tečny: y=kx-1-4k=k(x-4)-1.
b) tečna má pouze jeden společný bod s elipsou, proto můžeme dosadít souřadnice "nějakého" bodu, který je na přímce y=k(x-4)-1 a hledat takové k, aby řešení kvadratické rovnice, co nám vznikne po dosazení bylo jen jedno. Tak bude jisté, že přímka je tečnou.
c) řešíme tedy kvadratickou rovnici s parametrem k: a hledáme takové k, pro které je diskriminant této kvadratické rovnice je nulový.
až budeme mít k, dosadíme k zpět do rovnice elipsy a najdeme bod dotyku (pokud je potřeba). OK?
↑ radeek:
To bys neměl. zkrátit!
dosadíme za y
(praktická rada: je lepší počítat s
než s výrazem, který uvádí Jelena)
teprve nyní dosadíme za
nebo
↑ zdenek1:
Zdravím a děkuji za dořešení,
moje úprava je taková, že: a substituce x-4=z
což nevím, co je více pracné - asi to moje (došla jsem na takovou úpravu, když se řešila nějaka jiná tečna se složitým D a na níc lepšího jsem nedošla).
----
OT: teplota v pracovně je 18,4 Кара-кара-кум
EDIT: opraven playlist.