Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ SirIndy:
Zdravím,
nejsem si úplně jistá, zda rozumím zadání - k čemu se vztahuje kružnice opsaná, vepsaná (k základně? - pak je jedno, že hranol), nebo k celému hranolu (k řezu přes tělesovou úhlopříčku a přes rovinu rovnoběžnou s boční stěnou?) Děkuji.
↑ SirIndy:
děkuji za doplnění, ale nedošla jsem k takovému výsledku - představuji si, že pro kružnici vepsanou musím mít v řezu čtverec. Žádná z variant umístění řezu pro kružnici vepsanou (nejen rovina rovnoběžná se stěnou) mi takový výsledek neposkytla. Neměla jsem však nějak času, tak snad někdo z kolegů bude více úspěšný, děkuji.
↑ SirIndy:
krychle je čtyřboký hranol (také), ale mám obavu, že toto problém nevyřeší (je možné, že zadání je příliš "chudé").
↑ SirIndy:
děkuji - zkus si to nakreslit - vyjádřiš stranu krychle přes R a přes r (Pythagorovy věty) a využíješ do vzorce pro objem krychle, poměr objemů (jelikož je stejná krychle) bude 1.
Ale takový výsledek, jak uvádiš, bohužel nemám (zřejmě dělám nějakou chybu nebo mám chybný celý postup).
↑ SirIndy:
Je to originální zadání? Už výskyt v zápisu
mi nějak k poměrům "nesedí" (spíš k rozdílům nebo součtům). Opravdu nevím.