Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 02. 2010 20:28

geodet
Reputace:   

per partes

ahoj mam ukol k tabuli kde musim predvest postup atd ale sedim nad tim cely patek a sobotu a proste na to nemuzu prijit...jsou to tri integraly a mam to resit pomoci per partes...
1) $ln(cosx)/cos^2x$

2) e^(2x)*cos(3x)

3) $e^x*sin^2x$

docela to hori mam to na pondeli ,ale predem dekuji za pomoc

• (téma jako vyřešené označil(a) BrozekP)

#2 20. 02. 2010 20:43 — Editoval BrozekP (20. 02. 2010 20:45)

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: per partes

1) Integruj $\frac1{\cos^2x}$, derivuj $\ln(\cos x)$. Potom po nějakých jednoduchých úpravách použij $\sin^2x=1-\cos^2x$, dál je to jednoduché (musíš ale znát některé tabulkové integrály).

2) Per partes provedeš dvakrát, vždy budeš integrovat exponencielu. Dostaneš po nějaké době původní integrál, z rovnice $I=\ldots=A+kI$ kterou dostaneš (I - hledaný integrál, A - nějaká funkce, k - nějaká konstanta) vyjádříš I.

3) Při per partes integruješ exponencielu. Pak použiješ vzorec pro sinus dvojnásobného argumentu. Dostaneš tak jednodušší integrál, který řešíš jako v 2)

3) Alternativní postup: Použiješ vzorec pro sinus polovičního argumentu, dál postupuješ zase jako v 2)

#3 20. 02. 2010 23:31

geodet
Reputace:   

tak prvni a druhy priklad byly v pohode ale ten treti vazne nejde...nemuzu se zbavit integralu...porad tam nemuzu dostat $sin^2x$, dokola se mi tam stridaji $e^x*sin2x$nebo$e^x*cos2x$... asi je tma schovany nejaky vzorecek ci tak neco ale proste to v tom nevidim:(

#4 20. 02. 2010 23:55

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

↑ geodet:

Nesnaž se dostat k původnímu integrálu.

$\int \rm{e}^x\sin^2x\rm{d}x=\rm{e}^x\sin^2x-\int\rm{e}^x2\sin x\cos x\rm{d}x$

Teď už řeš jen ten integrál $\int\rm{e}^x\sin 2x\rm{d}x$ postupem jako v 2).

#5 21. 02. 2010 00:21

geodet
Reputace:   

no jestli jsem to teda dobre pochopil tak  $e^xsin^2x$ necham byt a resim integral co jsi napsal ten mi vysel $(e^xsin2x-2e^xcos2x)/5$.... ten co mi vysel odectu od $e^xsin^2x$ a melo by to vyjit ze?

#6 21. 02. 2010 00:28

geodet
Reputace:   

vyslo to;-) diky moc Brožku, tentokrat vypalim nasemu matematikovi rybnik:D

Zápatí