Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Potřeboval bych poradit, s tímto př. předem dik
1. Ve vzduchu se vznášejí dvě stejně velké vodní kapky kulového tvaru. Každá nese náboj e = -1,6.10-19 C, o němž předpokládáme, že je umístěn ve středu kapky. Vypočítejte kritický poloměr R kapek, aby jejich odpudivá elektrostatická síla byla stejně velká jako přitažlivá síla gravitační (elektrická permitivita vzduchu εrεo = 8,85.10-12 Fm-1, gravitační konstanta H = 6,67.10-11 , hustota vody ρ =103 kg m-3 ). Diskutujte závislost celkové síly ( t.j. součtu elektrické a gravitační síly), působící na jednu z kapek v závislosti na jejich vzdálenosti.
↑ sanr: Tady jsou obrázky v animaci 3D , které nám ukazují jak se chovají náboje v elektrostatickém poli .
http://www.falstad.com/vector3de/
↑ zdenek1: Zdravím :-)
Tak jak se dívám na ten aplet , mimochodem "velmi pěkné chování " elekktrických siločar , tak výpočet bude docela těžký a zajímavý.
↑ sanr:
2. Přiznám se, že nevím, co přesně chtějí. Intenzita nebude konstantní (číslo), ale funkce polohy.
Na obrázku vidíš několik speciálních případů.
V bodě
to spočítáš snadno, vektory jsou rovnoběžné. 
V bodě
už musíš sčítat vektory, to se mi nechce počítat.
V bodě
(bod dotyku) je to zase snadné. 
A to jsem to zjednodušil, protože obrázek je v rovině, ve skutečnosti je to celé v prostoru.
Zdá se mi to (v porovnání s předcházejícími příkady) přehnaně složité.
↑ sanr:
1.
Na vodiči bude nějaká délková hustota náboje
, pro níž bud platit 
Délkový element
s nábojem
bude přispívat k celkové intenzitě nějakou hodnotou. Protože půlkružnice je symetrická, každému takovému příspěvku bude odpovídat příspěvek od symetrického elementu (viz obrázek.) x-ové složky těchto příspěvků se vyruší a zůstanou jen y-ové složky. Výsledný příspěvek od OBOU elementů je
Tyto příspěvky musíme "posčítat" 
máme
a délka kruhového oblouku je
, z toho 

dosazením za 
dostaneme