Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 02. 2010 14:00

Matthias
Místo: -

Podobnost trojúhelníku

Dobrý den,
Zde přikládám fotku z mého sešitu :)
http://zkracovatko.cz/hmy

Zajímá mě, proč zrovna strana Q se porovnává se stranou A, P se stranou B a R se stranou C.

Říkal jsem si, že jsem to možná z tabule špatně opsal a že se porovnává AP a BQ a RC. Jenže početní hodnoty těch stran sedí dobře, takže jsem to musel opsat dobře.

No jednodušeji, podle čeho se vybírá která strana se bude poměřovat se kterou, když budu chtít vypočítat podobnost?

A vůbec, mohli byste se rozepsat o postupu, nebo mi to přehledně popsat jednotlivé kroky, pokud se někomu bude chtít. Moc to totiž nechápu.

Děkuji moc :)

Berte na mě ohledy, jsem na matematiku prostě úplně blbej :D

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 21. 02. 2010 14:14

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Re: Podobnost trojúhelníku

Podle velikosti - nejdelší dávat do poměru s nejdelší, prostřední s prostřední a nejkratší s nejkratší.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#3 21. 02. 2010 14:22

Matthias

Olin napsal(a):

Podle velikosti - nejdelší dávat do poměru s nejdelší, prostřední s prostřední a nejkratší s nejkratší.

Dík...
No a jak tam začnou být zlomky a různý jiný "legrace", tak zjistím pak jak, co je nejdelší? Zrovna tady bych řekl, že těch 20/3 je největší... .)

#4 21. 02. 2010 16:43

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Pokud ty zlomky nejsou opravdu ošklivé, tak to člověk ještě nějak zvládne. Třeba když člověk ví, že $3 \cdot 7 = 21$, tak je jasné, že $\frac{20}{3}$ bude něco pod 7, takže to bude určitě menší než 7,5, ale větší než 5. Ve složitějších případech je asi nutné upravit zlomky na společného jmenovatele.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

#5 21. 02. 2010 18:04

Matthias

↑ Olin:

Možná hloupá otázka, ale to zjistím tak, že čitatele a jmenovale vydělím a dostanu nějaký desetiný číslo a to pak budu porovnávat u čísla velmi blízké hodnoty z trojúhelníku druhého?

#6 21. 02. 2010 18:42

Ivana
Reputace:   32 

↑ Matthias: Ano , jen bych opravila tvůj obrázek v sešitě. Strany se označují buď malými písmeny a to tak, že proti vrcholu např. A  leží jeho strana a .
V sešitě dáváš do poměru velká písmena , která představují body a ne strany. Oprav si v sešitě , je to hrubá chyba , nebo alespoň zásadní.

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#7 21. 02. 2010 18:57

Matthias

Ok díky :)

Zápatí