Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
Zde přikládám fotku z mého sešitu :)
http://zkracovatko.cz/hmy
Zajímá mě, proč zrovna strana Q se porovnává se stranou A, P se stranou B a R se stranou C.
Říkal jsem si, že jsem to možná z tabule špatně opsal a že se porovnává AP a BQ a RC. Jenže početní hodnoty těch stran sedí dobře, takže jsem to musel opsat dobře.
No jednodušeji, podle čeho se vybírá která strana se bude poměřovat se kterou, když budu chtít vypočítat podobnost?
A vůbec, mohli byste se rozepsat o postupu, nebo mi to přehledně popsat jednotlivé kroky, pokud se někomu bude chtít. Moc to totiž nechápu.
Děkuji moc :)
Podle velikosti - nejdelší dávat do poměru s nejdelší, prostřední s prostřední a nejkratší s nejkratší.
Olin napsal(a):
Podle velikosti - nejdelší dávat do poměru s nejdelší, prostřední s prostřední a nejkratší s nejkratší.
Dík...
No a jak tam začnou být zlomky a různý jiný "legrace", tak zjistím pak jak, co je nejdelší? Zrovna tady bych řekl, že těch 20/3 je největší... .)
Pokud ty zlomky nejsou opravdu ošklivé, tak to člověk ještě nějak zvládne. Třeba když člověk ví, že , tak je jasné, že bude něco pod 7, takže to bude určitě menší než 7,5, ale větší než 5. Ve složitějších případech je asi nutné upravit zlomky na společného jmenovatele.
↑ Olin:
Možná hloupá otázka, ale to zjistím tak, že čitatele a jmenovale vydělím a dostanu nějaký desetiný číslo a to pak budu porovnávat u čísla velmi blízké hodnoty z trojúhelníku druhého?
↑ Matthias: Ano , jen bych opravila tvůj obrázek v sešitě. Strany se označují buď malými písmeny a to tak, že proti vrcholu např. A leží jeho strana a .
V sešitě dáváš do poměru velká písmena , která představují body a ne strany. Oprav si v sešitě , je to hrubá chyba , nebo alespoň zásadní.
Ok díky :)