Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 02. 2010 19:28

Azeret
Reputace:   

speciální teorie relativity

Ahoj, psali jsme test z STR a byly tam dve otazky se kterymi, jsem si nevedela uplne rady.

1. Kdy pri scitani dvou rychlosti dostanu rychlost svetla?

2. Kdy je soucasnost absolutni a kdy relativni?

Diky moc.

pi = 3

• (téma jako vyřešené označil(a) Azeret)

#2 24. 02. 2010 20:02

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Re: speciální teorie relativity

↑ Azeret:
Při sčítání rychlostí dostaneš c, když je jedna z rychlostí rovna rychlosti světla. Např. paprsek vyslaný z jedoucího auta.

Současnost je absolutní v případě, že jsou události soumístné, nebo tehdy, když jsou obě soustavy vůči sobě v klidu. V ostatních případech je relativní.

Snad jsem něco nezapomněl.

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#3 24. 02. 2010 21:53

Azeret
Reputace:   

↑ KennyMcCormick:
díky,
jen mi teda neni uplne jasne, proc je soucasnost absolutni, kdyz jsou dve vztazne soustavy vuci sobe v klidu (to jsou preci vsechny inercialni soustavy - tedy vsechny soustavy, na kterymi se zabyva STR, ne? )

pi = 3

#4 24. 02. 2010 21:55

Olin
Místo: Brno / Praha
Reputace:   81 

Pozor, inerciální soustavy jsou takové, které jsou vůči sobě v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu.

Matematika = královna věd. Analýza = královna matematiky. (Teorie množin = bohatství matematiky.)
MKS Náboj iKS

Zápatí