Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím tak se snažím spočítat, co nám na distančnim naložili, ale se třema příkladama nehnu ani prd. Hledal jsem něco podobnýho, ale nenašel jsem. Každá rada dobrá.
1)Každý ze dvou parníků může doplout do přístaviště vždy jednou za den, a to se stejnou šancí v kterýkoliv jeho okamžik a nezávisle na druhém parníku. První se v přístavišti zdrží jednu hodinu, druhý dvě hodiny. Jaká je pravděpodobnost, že jeden bude muset čekat, až druhý opustí přístaviště?
-tenhle sem se snažil spočítat, jako, když si někdo dává schůzku, ale vůbec mi to nevychází.
2)V obdélníku o rozměrech 10 × 15 je zakreslena kružnice o poloměru 3 a čtverec o straně 5. V obdélníku zvolíme polohu bodu A náhodně. Určete pravděpodobnost, že tento bod
a) leží uvnitř čtverce,
b) neleží uvnitř kružnice
-hledal jsem všude, ale nikde nemám podobný příklad na pomoc.
3)Pojišťovací společnost rozlišuje při pojišťování tři skupiny řidičů, ozn. A, B, C. Pravděpo-dobnost toho, že řidič patřící do A bude mít během roku nehodu, je 0,03, zatímco u řidiče skupiny B je to 0,06 a u řidiče skupiny C 0,10. Podle dlouhodobých záznamů společnosti je 70 % pojistných smluv uzavřeno s řidiči skupiny A, 20 % s řidiči skupiny B a 10 % s řidiči skupiny C. Jestliže došlo k nehodě pojištěného řidiče, jaká je pravděpodobnost, že patří do skupiny a) A, b) B, c) C?
-no a tady jsem shořel úplně na to koukám, jak z jara.
Díky káždému, kdo mi alespoň trochu pomůže.
1) ano, toto je příklad schůzky, tey se jdná o geometrickou pst. pokud ti to nevychází, hoď sem svůj postup, ať můžem hledat chybu
2) opět geometrická pst. dokonce máš přímo zadané ty množiny, jenom porovnat obsahy...
3) bayesova věta
↑ Stýv:
Tak u toho druhý příkladu jestli jsem to tedy správně pochopil dosadím do P(A)=25/150 pro čtverec a 9pí/150 pro kruh a potom to odečtu od 1, jelikož tam nemá ten bod ležet.
K tomu prvnímu příkladu sem zvolil celkovou oblast, jako 24 hodin, když se jedná o celý den, jenže nevím, jak dosadit to, že oba přijíždějí jinak?
edit: tak sem dosadil 120+60/1440 vyšlo mi 0.125 je to správně nebo nee? Díky za pomoc
jinak ten poslední mi už vyšel jen tyhle dva bych potřeboval zkontrolovat. Díky moc.
↑ Dare4you:
Zdravím,
1) podrobně jsem popisovala postup + užitečné odkazy - viz Odkaz.
Na osy x, y od 0 do 24. Sdělení
jeden bude muset čekat, až druhý opustí přístaviště?
jsem přeložila jako "spolu se setkají v přistavu". Aby tomu tak bylo, tak x-y=1, y-x=2 (to jsou omezující přímky, uvnitř pásu bude setkání). Oblast mimo pás jsou 2 pravoúhle troúhelníky. Tedy od obsahu celého čtverce odečíst obsahy těchto trojúhelníků.
2) pro čtverec "leží" tedy 25/150 je v pořádku. Pro kruh "neleží", proto (1-9pí/150) (ale to asi tak myšleno, jak jsi napsal).
Úžasnému Stývovi tedy poskytnu dostatek prostoru pro radosti ze spravedlivé kririky, děkuji :-)