Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 11. 2012 18:35 — Editoval ignorant (11. 11. 2012 18:39)

ignorant
Reputace:   

Souměrnost - kulečník

Ahoj, potřebuju poradit jak narýsovat odraz kulečníkové koule od tří stran stolu. Vím že od dvou to jsou osové souměrnosti jednoho a druhého bodu, spojit obrazy a mám průsečíky kde se koule odrazí, ale nevím jak u třech stran.

Můj dosavadní výtvor a potřebuju poradit jak udelat odraz od AB, BC a CD. Díky
http://www.uloz.to/xQBeiXv/kulecnik-ggb

• (téma jako vyřešené označil(a) ignorant)

#2 12. 11. 2012 13:02

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Souměrnost - kulečník

Zdravím,

se stahování souboru je asi potíž - pokud není animace, šlo by uložit jako obrázek pomocí místního Uploadu obrázku?

Pokud je znám výchozí bod a úhel (ná)odrazu, potom technika sestrojení bude stejná - hrana stolu je osa souměrnosti. Jak to bude jen v případě "počáteční poloha" - "koncová poloha" po uvedeném počtu nárazů, to nejspíš pomocí složení zobrazení (jednotlivé strany jsou analyticky popsat).

Jinak při řešení tohoto tématu jsem se dívala na některé materiály - něco takového (hodně bylo v ruštině, doplním případně).

OT: odkazována úloha nebyla vyřešená, pokud někoho zaujme.

#3 12. 11. 2012 14:53 — Editoval vanok (12. 11. 2012 14:55)

vanok
Reputace:   742 

Ahoj ↑ ignorant:, ako aj ↑ jelena:,

V tomto priklade, drahy gule na klasickom billiarde, ozaj stacia uvahy vdaka symetrie na najdenie drahy z bodu A do bodu B na jeho (obdlznikovom) obvode.
Metoda spociva v tom ze nakreslis dostatocne symetrickych obrazov tvojho "stola" ( taku situaciu vidis tu na strane 6 ( mozes dostat taku siet obrazov stolu)... nemusis nic citat len pozri obrazok) tak ze oznacis na obrazy bodou co ta zaujimaju ....  ak sa chces dostat z A do bodu B na kazdom "obraze" oznac obraz bodu B, B', B'', B'''... a na tvojom obrazku pospajaj vsetki obrazy bodu B, take ze usecka z A do obrazu B prechadza prave cez tri stoly ( ak ide  o problem kontaktu z 3-lly hranamy).
A potom vdaka symetrii, najdi skutocnu drahu na originalnom stole.... pri tom kazda usecka obraz, da jedno riesenie  problemu.

Poznamka:↑ ignorant: tvoj odkaz sa mi neda otvorit.
↑ jelena:, pridala si ozaj zaujimave citanie ... mal by som si to nastudovat, pred tym ako zacnem hrat billard.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#4 12. 11. 2012 15:25

jelena
Jelena

↑ vanok:

Také pozdrav a děkuji. Snad kolega umístí i náhled na obrázek, nevím, co je v souboru.

Ještě mám dotaz - má smysl přenést úlohu do zajímavých SŠ (zůstala nevyřešena, je v té úloze nějaký trik? nebo jen goniometrické odvození?) Děkuji.

#5 12. 11. 2012 16:01

vanok

↑ jelena:,
Ano, podla mna ide o zaujimavu ulohu, co sa da riesit aj geometrickou metodou ( osove symetrie).

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#6 12. 11. 2012 16:50

Honzc
Reputace:   243 

#7 12. 11. 2012 17:16

vanok

↑ Honzc:,
Ahoj, to pises odpoved na aku otazku?
Kolega, zda sa mi, chcel mat trasu na tri casti, ale metoda co som vyssie popisal, funguje aj v tvojej situacii (trasa na dve casti)

Srdecne Vanok

#8 12. 11. 2012 17:41

ignorant
Reputace:   

Nakonec jsem to vyřešil sám, ale i přesto díky.

#9 13. 11. 2012 00:17

jelena
Jelena

↑ vanok:

děkuji, doplním do Zajímavých.

#10 13. 11. 2012 07:11 — Editoval Honzc (13. 11. 2012 07:51)

Honzc
Reputace:   243 

↑ vanok:
Kolega nechtěl mít trasu na 3 části, ale chtěl mít odrazy od 3 stran kulečníkového stolu, tedy 3 odrazy. Schválně jsem mu to udělal od trochu jiných stran než požadoval.

#11 13. 11. 2012 08:00

vanok

↑ Honzc:
Ano mas pravdu, mna pomylilo to,
neviem  ako  u troch stran?
No, ale metoda co som popisal a co si nakoniec mohol pouzit aj ty pre jej jednoduchost je vseobecnejsia,

Srdecne Vanok

#12 13. 11. 2012 10:49

jelena
Jelena

↑ Honzc:, ↑ vanok:

děkuji, já jsem si představila, že stůj je trojúhelník (nedočetla jsem označení stran, jen že jsou 3), alespoň že kolega Honzc četl pozorně + obnovili jsme nedořešené téma. Zdravím.

Zápatí