Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, potřebuju poradit jak narýsovat odraz kulečníkové koule od tří stran stolu. Vím že od dvou to jsou osové souměrnosti jednoho a druhého bodu, spojit obrazy a mám průsečíky kde se koule odrazí, ale nevím jak u třech stran.
Můj dosavadní výtvor a potřebuju poradit jak udelat odraz od AB, BC a CD. Díky
http://www.uloz.to/xQBeiXv/kulecnik-ggb
Zdravím,
se stahování souboru je asi potíž - pokud není animace, šlo by uložit jako obrázek pomocí místního Uploadu obrázku?
Pokud je znám výchozí bod a úhel (ná)odrazu, potom technika sestrojení bude stejná - hrana stolu je osa souměrnosti. Jak to bude jen v případě "počáteční poloha" - "koncová poloha" po uvedeném počtu nárazů, to nejspíš pomocí složení zobrazení (jednotlivé strany jsou analyticky popsat).
Jinak při řešení tohoto tématu jsem se dívala na některé materiály - něco takového (hodně bylo v ruštině, doplním případně).
OT: odkazována úloha nebyla vyřešená, pokud někoho zaujme.
Ahoj ↑ ignorant:, ako aj ↑ jelena:,
V tomto priklade, drahy gule na klasickom billiarde, ozaj stacia uvahy vdaka symetrie na najdenie drahy z bodu A do bodu B na jeho (obdlznikovom) obvode.
Metoda spociva v tom ze nakreslis dostatocne symetrickych obrazov tvojho "stola" ( taku situaciu vidis tu na strane 6 ( mozes dostat taku siet obrazov stolu)... nemusis nic citat len pozri obrazok) tak ze oznacis na obrazy bodou co ta zaujimaju .... ak sa chces dostat z A do bodu B na kazdom "obraze" oznac obraz bodu B, B', B'', B'''... a na tvojom obrazku pospajaj vsetki obrazy bodu B, take ze usecka z A do obrazu B prechadza prave cez tri stoly ( ak ide o problem kontaktu z 3-lly hranamy).
A potom vdaka symetrii, najdi skutocnu drahu na originalnom stole.... pri tom kazda usecka obraz, da jedno riesenie problemu.
Poznamka:↑ ignorant: tvoj odkaz sa mi neda otvorit.
↑ jelena:, pridala si ozaj zaujimave citanie ... mal by som si to nastudovat, pred tym ako zacnem hrat billard.
↑ jelena:,
Ano, podla mna ide o zaujimavu ulohu, co sa da riesit aj geometrickou metodou ( osove symetrie).
↑ Honzc:,
Ahoj, to pises odpoved na aku otazku?
Kolega, zda sa mi, chcel mat trasu na tri casti, ale metoda co som vyssie popisal, funguje aj v tvojej situacii (trasa na dve casti)
↑ vanok:
Kolega nechtěl mít trasu na 3 části, ale chtěl mít odrazy od 3 stran kulečníkového stolu, tedy 3 odrazy. Schválně jsem mu to udělal od trochu jiných stran než požadoval.
↑ Honzc:
Ano mas pravdu, mna pomylilo to,
neviem ako u troch stran?
No, ale metoda co som popisal a co si nakoniec mohol pouzit aj ty pre jej jednoduchost je vseobecnejsia,