Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj potreboval bych pomoci s timto prikladem, neco jsem spocital ale nejsem si tim jist. Predem diky moc.
Predpokladejte, ze manazer ma k dispozici 90 milionu za ktere chce koupit stroje typu A ktere stoji 3 miliony za kus, a stroje typu B, ktere stoji 5 milionu za kus. Pocet stroju typu A oznacime x a typu B oznacime y. Podminka na maximalni uzitecnost vede k hledani maxima funkce xy. Kolik stroju typu A a B manazer koupi, aby maximalizoval uzitecnost? Reste pomoci Lagrangeovych multiplikatoru.
↑ joukie:
Keď máme zadanú funkciu užitočnosti, tak už by to nemalo byť ťažké. Nebudem vypisovať 90.000.000 ani 3.000.000, ale na miesto toho označíme použiteľnú hotovosť a ceny . Obmedzenie máme
To znamená, že máme úlohu na maximalizáciu úžitkovej funkcie u(x,y) = xy pri danom ohraničení.
To je Lagrangeova funkcia. Spočítame jej extrémy vzhľadom na x, y
Máme dve rovnice, tri neznáme. Priberieme preto ešte ohraničenie ako rovnicu a dostávame systém, ktorý treba riešiť:
Z prvej rovnice máme jednoducho vypočítané y. Dosadíme do druhej rovnice
Poriešime tento lineárny systém a máme odpoveď. Z matice druhej derivácie sa presvedčíme, že ide o maximum.
↑ lukaszh:
az do to posledniho kroku je mi to jasny jak se na to prislo...ale jak to mam pak poresit dal?musim do toho nak dosadit ne?
↑ joukie:
Zdravím, asi použit zpět hodnoty pro označení, které používá:
kolega Lukáš napsal(a):
Nebudem vypisovať 90.000.000 ani 3.000.000, ale na miesto toho označíme použiteľnú hotovosť p a ceny p_A, p_B
(v citátu není 5.000.000, což je (p_B))
V pořádku?
OT: kolegu srdečně zdarvím :-) snad jsem nenarušila dokonalost výkladu.
↑ jelena:
Taktiež zdravím a pekne ďakujem za doplnenie :-) Škoda len, že už nemôžem pridať jedno pekné zelené +.
↑ joukie:
Posledným krokom rozumiem systém
Tak? Riešiť to, to je otázka tvojej vzdelanosti v lineárnej algebre. Snáď to bude jasnejšie, keď to zapíšeme v maticiach
Inak sa to dá riešiť prosto tým, že z jednej rovnice si vyjadríme jednu neznámu, dosadíme do druhej rovnice (to je otázka základnej školy). Z druhej rovnice máme
Dosadíme do prvej a vypočítame
Keď už poznáme , tak môžeme dopočítať stacionárny bod , ktorý je mimochodom jediný. Z predchádzajúcich rovníc to pre teba iste nebude problém.
↑ lukaszh:
Děkuji :-) - takové OT: ještě větší radost mi uděláš, když s kolegou dořešíte jeho problém. Děkuji převelice a konec OT :-)
↑ lukaszh: také děkuji kolegovi Kondrovi, že zareagoval na mou prosbu (pravda, vždy, když se pokouším označovat témata za vyřešená, tak si připádám jako doma .... - o toto autičko už jsem zakopla i včera, tak ho asi uklídím).
↑ joukie: tak bych si dovolila toto téma označit za "vyřešené".
Stránky: 1