Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mohli byste mi, prosím Vás, napsat podrobný postup k tomuto příkladu? Velice Vám děkuji.
Spotřebitel má utratit 600 $ za dvě komodity, první má cenu 20 $ za
jednotku a druhá 30 $ za jednotku. Předpokládejme, že užitek pro konzumenta odvozený z x
jednotek první komodity a y jednotek druhé komodity je dán Cobb-Douglasovou užitkovou
funkcí U(x, y) = 10x^0.6y^0.4. Kolik jednotek od každé komodity má spotřebitel nakoupit, aby
maximalizoval užitek?
(Návod: Optimalizujte užitkovou funkci U(x, y) vzhledem k podmínce 20x+30y−600 = 0. Protože x > 0
a y > 0, jsou koncové body vazbové podmínky C1 = [0, 20] a C2 = [30, 0].)
↑ predattor8:
historie, однако.
1. odkaz bohužel nefunguje (změna "old" na "user" v adrese nepomohla), ale odkaz na mathonline (řešený příklad na globální extrémy) by měl postačit, případně se ozví, jak se vede.
Doláry v textu nám pořád dělaji problémy...
↑ predattor8: reaguji na mail, opravdu až do pozdních věčerních hodin mám něco jiného, omluva.
Začni to řešit tady, na fóru.
Derivace a parciální derivace můžeš hledat pomoci těchto nástrojů. Jinak postupuj přesně podle kroku na hledání globalních extrému dle mathonline.
Můžeš sem umisťovat i jednotlivé kroky, nebo co se nedaří?
Děkuji za případný dohled nad postupem kolegy a zdravím.
Jelena.
EDIT: splněno a odesláno.
Dobrý den, prosim vás, vim, že tento příklad tady už je, ale já si s ním vůbec nevím rady, ani nevim, jak začít počítat. Mohl byste mi prosím pomoci nebo lépe například řešení napsat do wordu a poslat mi to na mail: VeselyT1C2@seznam.cz
Moc byste mi tím pomohl.
Spotřebitel má utratit 600 za
jednotku a druhá 30 $ za jednotku. Předpokládejme, že užitek pro konzumenta odvozený z x
jednotek první komodity a y jednotek druhé komodity je dán Cobb-Douglasovou užitkovou
funkcí U(x, y) = 10x^0.6y^0.4. Kolik jednotek od každé komodity má spotřebitel nakoupit, aby
maximalizoval užitek?
(Návod: Optimalizujte užitkovou funkci U(x, y) vzhledem k podmínce 20x+30y−600 = 0. Protože x > 0
a y > 0, jsou koncové body vazbové podmínky C1 = [0, 20] a C2 = [30, 0].)
↑ Ggeorge:
Splněno a odesláno. Poproste vašeho vyučujícího, aby zadání bylo v €. Dolary dělají potíže. Pokud budeš přepisovat, umístí, prosím sem celé řešení. Děkuji a zdravím.
JelenA
↑ Alivendes:
Tam žádné koeficienty nejsou. Podrobně rozebíral kolega Ondřej, děkuji.
Zdravím.
↑ Alivendes:
prosím Tebe, je hluboké dopoledne, ráno dostanu šok, že mám něco odeslat 1 rok staré, a Ty - takové dotazy: oni tam jsou zadány: (4. rok stejně).
A vubec - můj problém je daleko hlubšího (širšího?) rázu, netrop si ze mne žerty, prosím.
↑ Alivendes:
Ano, jinak bys to musel zjišťovat pomocí "dostupných technologií", jak píše Wikipedie.