Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
↑ avalagne:
ano, to už zvladneme. Potom se vratíme k substituci a dopočteme x. Také nezapomeneme, že jeden kořen byl x=1.
Výsledek překontrolujeme zde.
V pořádku?
Můžeme i D bez "c", ale:
převedeme na součinový tvar
odsud kořeny y_1=... y_2=
Začátek řešení reciproké rovnice byl postaven na tom, že rovnice II. druhu má vždy jeden kořen x=1. Proto jsme mohli dělit (x-1).
Který jste obor, alespoň úplně orientačně. Děkuji.
↑ avalagne:
Děkuji, tady se také plave. Já se zajimám o zpěv :-)
z toho Wolframu jsou již x.
odsud máme y: , , , x dopočteme ze substituce.
↑ jelena:
Tak co se týče sportu, tak posilovna, jinak nic :D
Jdu to dopočítat zase... Dělám tady ze sebe ****** akorát :))) Ale co už, reciproké rovnice mi opravdu nic neříkali... Teď už aspoň něco vím.
EDIT: Takže teď už opravdu jen dosadit y_1, y_2 do těch substitucí ano?
↑ avalagne:
Ano, dosadit sem místo y
No raděj nekomentuj své výkony, ještě se zajimám o čistotu češtiny.
Pro trinomickou rovnici si, prosím, založ nové téma a pro algebru také - s odkazem na kolegu Jarrro.
Ať se vede.
Nadávka nebyla myšlena na nikoho... Už tam není...
Tak už mi vyšlo x^2 + 1 = 0 ... => x_1 = 0 a x_2 = -1...
A druhá 3x^2 + 10x + 3 = 0 ... Takto je to prosím správně? => těch x_1 = -3 a x_2 = -1/3 z Wolframu
Vím, že tě otravuju... S trinomickou větou si hlavu teď dělat nebudu.
↑ jelena:
No protože to je v komplexních číslech? Druhá mocnina je -1
To druhé tedy mám...
EDIT: Nevim proč píšu druhá mocnina, když tam taková není... Je tam první a to je "i"... Takže odpověď je, že kořeny jsou x_1 = i a x_2 = -i v oboru komplexních čísel...
↑ avalagne:
Ano, tak nějak. Pokud máme 5 kořenů ve shodě s Wolframem, tak bych navrhovala problém "reciproká rovnice" považovat za vyřešený.
↑ jelena:
Uff, je tomu tak... Moc děkuju za snahu a hlavně pevný nervy, který asi hodně pracovali :)
Reciprokou rovnici jsem opravdu viděl a řešil poprvé...
Dávám za vyřešené... Jen nevim, jestli chci vůbec umět trinomickou rovnici, když vidim tohle :D
Nevim proč píštu druhá mocnina...
v pořádku - tato rovnice (nebo po přepisu ) skutečně říká, že druhá mocnina nějakého čísla je (-1) a to "nějaké" číslo může být i nebo (-i).
------------------------------
Ne, jsem absolutně v klidu, neb tu relaxuji.
Trinomická se také podaří.
Stránky: 1 2