Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ WaluigiCZ:
Teď mne nanapadá nějaký oficiální postup (pokud vůbec nějaký taový existuje), ale selským rozumem bych postupoval takto:
Ty tři litry obsahují 0,9 l koncentrátu a ty dva litry obsahují 1,4 l koncentrátu. Po smíchání tedy 5 l obsahuje 2,3 l koncentrátu. Kolikaprocentní roztok jsme získali?
↑ WaluigiCZ:
(2,3:5)*100
↑ WaluigiCZ:
Znám asi nejjednoduší způsob, který mě právě napad'!!!
3 . 30 = 90
2 . 70 = 140
90 + 140 = 230
230 : (2 + 3) = 46
__
__
:-)))
↑ WaluigiCZ:
Ten poslední způsob se mi nezdá vůběc v pořádku a ani číselně nemáš dobrý výsledek (jak jsi došel k číslu 46 a co takový výpočet znamená? Děkuji.
↑ teolog:
Oficiální postup (jak doporučuje i kolega roman91) jsou úlohy na směsí které různě rozvijím, nacházím nové a nové a ještě novější aplikace.
V posledním odkazovaném příspěvku upozorňuji, že objemy nesmíme sčítat, pouze hmotnosti můžeme. Ale běžně vidíme úlohu, kde se míchají objemy, bez komentáře o hustotě.
Zdravím.
↑ WaluigiCZ:
Ano, to je správně (příspěvek z 13:48)
obecně
(samozřejmě s výhradou, že by se to nemělo počítat pro objemy)
↑ zdenek1:
I tohle?
WaluigiCZ napsal(a):
230 : (2 + 5) = 46
V provedení váženého kolegy ↑ zdenek1: (děkuji) je to vyjádření ze směšovací rovnice (m - hmotnost, k - koncentrace):
,
za předpokladu, že hustoty všech roztoků jsou stejné.
Zdravím srdečně :-)
↑ WaluigiCZ:
Děkuji za opravu, že překlep, to bych při trošce námahy odvodila.
Ale zápis 3 . 30 = 90 nemá fyzikální smysl jsou to "litry*procenty". Nebo "kilogramy*procenty" (ať tak nebaziruji na objemu nebo hmotnosti).
Co to je? Jak si to mám představit?
pokud zapíší rovnici v 1. úpravě používám hmotnostní zlomek (nebo podíl složky ve směsí). Potom zápis má jednotky kg*kg/kg=kg.
Pokud celou rovnici vynásobím 100, mohu do zápisu dosazovat procenta ze zadání a vyjadřovat požadovanou neznámou (k v procentech, m v kg).
Pokud ovšem vynásobím pouze kouse rovnice 100 a zapíší ho tak, jak jsi napsal (3 . 30 = 90), tak to fyzikální smysl nemá.
To jen tak pro pořádek.
Zdravím.
↑ WaluigiCZ:
děkuji :-)
Napíš mi, prosím, slovní komentář ke každému řádku Tvého výpočtu (co to znamená a co jsi vypočetl), ať už se konečně k něčemu dostanu:
WaluigiCZ napsal(a):
3 . 30 = 90
2 . 70 = 140
90 + 140 = 230
230 : (2 + 3) = 46
Samozřejmě, ani trochu to nehoří. Děkuji.
jelena napsal(a):
Ale zápis 3 . 30 = 90 nemá fyzikální smysl jsou to "litry*procenty". Nebo "kilogramy*procenty" (ať tak nebaziruji na objemu nebo hmotnosti).
Co to je? Jak si to mám představit?
Tady bych protestoval. Procenta nejsou jednotky. Procenta jsou bezrozměrné zlomky (setiny). Takže žádné "litry*procenta", ale jen "litry"
↑ zdenek1:
Dejme tomu. My vezmeme 3 litry a 2 litry a najednou máme 230 litrů.
Mně tento zápis ↑ WaluigiCZ: neodráží pochopení zákonu záchování hmotnosti, ale pokus o dosažení požadovaného číselného výsledku.
Děkuji.
↑ jelena:
Mě se do téhledebaty moc nechce a do hlavy ↑ WaluigiCZ: nevidím, ale toto
My vezmeme 3 litry a 2 litry a najednou máme 230 litrů.
je čistá demagogie.
My vezmeme 3 litry 30% chemikálie a 2 litry 70% chemikálie a najednou máme 230 setin litrů čisté chemikálie.
A nevím, jestli to ↑ WaluigiCZ: ví, ale ty to určitě víš a jenom provokuješ.
A s tímhle tématem končím. :-)
↑ zdenek1: a kdo Tebe nutil do debaty ? :-)
Упрямый Вы, батенька, однако!
vážený kolega Zdeněk napsal(a):
Tady bych protestoval. Procenta nejsou jednotky. Procenta jsou bezrozměrné zlomky (setiny). Takže žádné "litry*procenta", ale jen "litry"
Napsal jsi "setiny litrů"? Nenapsal. Tedy kde je demagogie? Ještě čístá?
---------------------------------
Vážně 1:
můžeme sestavit trojčlenku:
3 litry ........ 100 %
x litrů ...........30 %
Můžeme vypočíst obsah rozpůštěné látky tak: 3*0,3=0,9 litrů
Ale nemůžeme jen tak napsat 3*30=90 (pokud nejde o procvičení násobilky :-)
Vážně 2:
děkuji - nejsou procentY, ale procentA
Také už nebudu diskutovat, je třeba dopřeložit zemědelskou techniku. Měj se hezky :-)
-----------------------------------------
В воду ныряя, ушел я красиво - плач по мне, зая, cry me a river...
У меня есть три джипа, и пару квартир. Всё, пока всем. Мир!...
Bonus :-)
↑ WaluigiCZ: :-)
už jsem pochopila, jak jsi násobil, ale pořád nevím, co jsi v jednotlivých výpočtech dostal. Ale slibila jsem váženému Moderátorovi kolegovi Zdeňkovi, že už nebudu diskutovat, tak už nebudu.
Sbírku odkazů na úlohy na směsí jsem umístila do ↑ příspěvku 8:. Ať se vede :-)
-------------------
Если кто-то думал...