Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 03. 2011 11:53

pavelek
Zelenáč
Reputace:   

.Nezávislost jevů a Bayesova věta

Ahoj,

potřeboval bych poradit s počítáním těchto příkladů, předem moc děkuji

Př 1......
Ženu cestující letadlem postupně přepraví čtyři letecké společnosti. Pravděpodobnost, že se ztratí kufr první společnosti, je 1 %. Pravděpodobnost, že se ztratí kufr druhé společnosti, jsou 4 %. Pravděpodobnost, že se ztratí kufr třetí společnosti, jsou 3 %. Pravděpodobnost, že se ztratí kufr čtvrté společnosti, jsou 2 %.

a) Jaká je pravděpodobnost, že se kufr ztratí?  (zaokrouhlete na 4 desetinná místa)

b) Když žena dorazila do cíle své cesty, zjistila, že kufr zmizel. Jaká je pravděpodobnost, že kufr ztratila 2. společnost?  (zaokrouhlete na 4 desetinná místa

Př 2
Manžel nepřišel včas ze zaměstnání. Manželka ze zkušenosti ví, že s pravděpodobností 0,3 pracuje přesčas, s pravděpodobností 0,6 odpočívá v hospodě a s pravděpodobností 0,1 se zdržel z jiné příčiny. Pravděpodobnosti, že manžel bude nakonec ve 20 hodin doma jsou 0,9 (zdržel-li se kvůli práci přesčas), 0,2 (zdržel-li se kvůli hospodě) a 0,9 (zdržel-li se kvůli jiné příčině). Jaká je pravděpodobnost, že manžel nakonec ve 20 hod. doma bude? (Uveďte s přesností na 2 desetinná místa.)

Př 3...Nevytáhne-li se letadlu podvozek, kontrolka se rozbliká s pravděpodobností 0,999, s pravděpodobností 0,005 však signalizuje závadu, i když vše proběhlo v pořádku. K selhání podvozku dochází s pravděpodobností 0,002. Jaká je pravděpodobnost, že letadlo má problém s podvozkem, přestože kontrolka nebliká? (Uveďte zaokrouhleně na 4 desetinná místa.)

#2 18. 03. 2011 14:51

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: .Nezávislost jevů a Bayesova věta

Vy zjevně budete spolužáci, že? :-) Na které instituci studujete?

Třetí příklad je velmi podobný tomu, který jsem kolegovi vysvětlovala nedávno.

A k prvnímu příkladu, alespoň a) jsi schopen spočítat? Jak?

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 18. 03. 2011 19:17

pavelek
Zelenáč
Reputace:   

Právě,že by nebylo na škodu u všech tří postup s výsledkem, spolužáci nejsme uživatele neznám

#4 18. 03. 2011 21:36 — Editoval claudia (18. 03. 2011 21:55)

claudia
Richard P. Feynman

Já se obávám, že to by právě na škodu bylo. Jestli jste u vás na EF JČU takoví všichni, zase jsem ztratila nějaké iluze o světě :-(

(pozn. zjevně jde o otázky z domácího testu v Moodle)

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 18. 03. 2011 23:42

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ claudia:

neztracej :-)

Kolega nechce, a... Pořád je dost kolegů, co mají zájem a své vlastní nápady. Tak?

Tady se s Tebou podělím o svou studii v oboru (jeden z nejlepších hudebních výběru tam mám) a jdu se podívat na sníh. Tedy pokud mi to dovoluji domovní řád Domova Veteránů, snad ano :-)

#6 19. 03. 2011 17:00

pavelek
Zelenáč
Reputace:   

takže asi nic nebude :////

#7 19. 03. 2011 17:09

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Tak čtení pravidel může být.

Tedy vem si jednu úlohu, založ si samostatné téma, přidej k tomu náhled na váš studijní materiál, projdi odkazy, co jsi dostal, pro úlohu 1) použij tlačítko Hledat, navrhni něco a okomentuj své návrhy.

Ale hlevně neber kolegyňce ↑ Claudii: iluze, že jeji pomoc (a velmi účinná) opravdu má smysl.

Děkuji.

#8 20. 03. 2011 00:01

claudia
Richard P. Feynman

↑ pavelek:

1a) je úloha na pravděpodobnost nezávislých jevů. Tedy nejjednodušší možná. Zkus prosím spočítat to a pak se podíváme na zbytek. Protože, dokud nepochopíš ani tohle, nemáš velkou šanci pochopit, jak se řeší ty složitější.

Zápatí