Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
jelena napsal(a):
Kdyz vidim důkaz kolegy ↑↑ BrozekP:, tak bych si už dovedla představit i odvozování vzorce od druhé pozoruhodné limity.
Pochopil jsem z toho správně, že jde o limitu ? Na tu jsem vymyslel krásný důkaz. Ve skutečnosti jsem ho objevil už před léty, ale teprv nedávno jsem si uvědomil souvislost s touto limitou.
Dá se jednoduše kombinací pár vzorců odvodit, že pro obsah pravidelného n-úhelníka platí
,
kde r je poloměr kružnice opsané. Jestliže jde n k nekonečnu, musí se tento n-úhelník přibližovat kružnici, pro kterou platí
.
Tedy
Odtud substitucí a požadavkem dostáváme chtěnou limitu.
Všechno poměrně jednoduchá SŠ matematika ;-)
ja ty postupy vsecky beru nekde po netu..jak mi tady doporučuje slečna Jelena..jo mimochodem tohle jsou příklady z zkouškových testu na mé škole...mame tam matiku něco jako cedník..3 mesice se teprv snazim tyhle vsecky veci pochopit a nejak se pořad nedaří..všem děkuju za pomoc..ty postupy vlastne některy jsou jeste od naseho pana učitele, prej je dost známej ve světě Luděk Jirkovsky..ale podle mě už tu matiku učí moc dlouho.neda se snim ani mluvit..
↑↑ jelena: tak že ten integrál z té 11 bude asi takhle?:) http://forum.matweb.cz/upload/714-11_4.JPG
mám tu ješte dvě podobnou limitu zkoušel sem to vašim způsobem a vy šlo mi e^(pí^2/x)
ale do postupu jsem se uplně zamotal, tak nějak nevim jak jsem k tomu došel:D a u ty druhy limity, nemam tuch ajk ji počitat s tímto typem sem se ještě nesetkal.. http://forum.matweb.cz/upload/621-33_1_2.JPG
↑ kaja.marik: tak misto x ma bejt "n" ..myslel sem si že to bude tajta věta, takže je to nula pohoda, děkuju ale tu první proste nemužu na to přijit
ve vysledku neni nikdy ta promena, ktera se v limite nekam blizi.
Zkuste sem napsat sve myslenkove pochody, aby vam nekdo mohl dat vedet, kde delate chybu. Vysledek si muzete overit online na mnoha mistech internetu, ale dulezitejsi je postup.
↑ kaja.marik:
↑ bons:
1. Výsledek integrování je v pořádku (nezapomeň připsat na závěr +C), můžes si ho ověřit také "ručně", když výsledek zderivuješ.
2. při vypočtu této limity se používá vztahu, který má uveden třeba BrozekP v příspěvku 20.
, ovšem je potřeba zápis zadání trochu upravit, aby bylo možné použit uvedený vztah:
je to srozumitelne, co dělám a jak to dopadne?? - tento postup by měl byt uveden v materialech z cviceni
3. pro pořádek v posledním zadání s lim - rozumíš tomu, proč kaja.marik rika, že funkce sin (pi/x) pro x jde do 0 je ohraničena? Stači i polopatický názor, děkuji :-)
Ted ještě odpovím na otázky vážených kolegů :
↑ Olin:
já jsem měla na mysli 2. pozoruhodnou limitu - s "e" ve výsledku. Tvůj důkaz neumím posoudit, jak jsem říkala, není to moje silna stranka - snad někdo z opravdových matematiků.
---------------------------------------------------------------
Pro Kaju Marika - jak jste si vsiml, na Východě a u techniku máme vsechno presně pojimenované a jednotlivé vzorce se takto učí - pak se cvicilo a porad se ríkalo, co za vzorec, nebo zákon, nebo větu pouzili.
-------------------------------------
Vidite: - náš kolega emco - bons to sám říka - na technikach a zřejmě i přirodovědach se používá matematika jako cednik. Použití kuchařky je tedy zcela na místě :-)
Kolega bons by si zasloužil nějakou přiměřenou výchovnou poznámku, ale pro dnešek už jsem toho napsala dost, nekdy jindy. Věřím, že to půjde dál lépe, než dosud :-)
bons napsal(a):
jak mi tady doporučuje slečna Jelena...
čístě pro pořádek - ne, že bých si zakladala na nějakem titulování, ale preferuji buď mé forum - jméno "jelena" nebo skutečné jméno Jelena (můžete, kdo vysloví, i v původním znění Елена Игоревна), ale tu slečnu, prosím, to nechte někám do pokladny :-)
-----------
Bohužel, nemáme poslední dobou čtení na pokračování, doufám, že se k tomu opět dostaneme.....
slabou útěchou bude úvodní lekce do matematiky v ruštině.
↑ jelena: tak já to řešil takhle ale to asi bude špatně:) http://forum.matweb.cz/upload/531-mat008.jpg
k tý druhy limitě to x pod tou odmocninou jde k nule a ten zbytek do nekonečna tak proto to je?:)
Pro bons, zdravím :-)
1.
bons napsal(a):
toto je úplně v pořádku, mám stejný postup, jen jsem měla malý preklep v zadání, uz je opraveno.
2.
bons napsal(a):
k tý druhy limitě to x pod tou odmocninou jde k nule a ten zbytek do nekonečna
x pod odmocninou jde k 0 - souhlas
z vlastností funkce sin víme, že je ohraničena (obor hodnot je v intervalu <-1, 1>), pi/x jde k nekonečnu pro x jdoucí k 0, sin (pi/x) je ohranicena.
Pro násobek lze tedy pouzit větu, jak odkazuje kaja.marik
OK?
↑ jelena: fýha..tak to koukám, že sem to da spravně:D dik za vysvětlení:) vedu si sešit a ten se pěkně plní:D každopadně sem zkoušel počítat dál a mam tady další sadu příkladu...
http://forum.matweb.cz/upload/464-7_3.jpg tady to by mělo bejt snad v pořadku..ale stoprocentní jistotu nemam:) tady jen to vyšetření křivky to druhy ne.. http://forum.matweb.cz/upload/387-9_3.JPG jěšte sem se chtěl zeptat jestli u tady toho příkladu musí bejt načrt.. http://forum.matweb.cz/upload/344-15.jpg tady mam 4 příkladky první limita by měla bejt v pohodě,druha ta nakonci to jsem se krapet zamotal.. 3 příklad tam ta nejmenší hodnota ty funkce to si nejsem jistej a integral sem se zamotal..:D
ps: Jelena, omlouvám se za tu slečnu...moc si cením vaší pomoci..snažím se učit co to dá..
Zdravím .-)
nikdo z kolegu není online :-(
tak alespoň v rychlosti:
první úloha (s parabolou) OK, je tam malý překlep - pod odmocninou má byt ... +3, ale na celkový výsledek to nemá vliv.
druhá úloha - vyšetření křívky:
(tady jsem editovala, dobrá chybá byla - moje :-)
úpravy jsou provedeny pro x není 0, vyšetření je v pořádku, ale na můj pohled není úplné:
- obvyklé je ještě třeba sudost - lichost, průsečíky s osou x, y, vyšetření kovexnosti a konkávnosti, asymptot (chtělo by vědět, zda učitel požaduje). Náčrt je opravdu vhodný.
Test 15.
1) limita - použití l´Hospital pro posloupnost bez dalších upřesnění není úplně vhodné, možná, že v materálech máte, co se musí napsat, aby se dálo použit - výsledek bude úplně stejný, ale podmínka pro použití musí být napsána.
Na foru se to už diskutovalo - pohledám odkaz http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=375
2) limita - ošklivá :-) bude se to hledat převodem na zápis e na ln(celeho toho výrazu, co je zadán) - je potřeba hodně pozorně provést úpravy pomocí právidel počítaní s ln
Zkus nejdřiv pořádně rozepsat ln (.... všeho, co je napsáno po lim). Pak se ozví, OK?
3) funkce arctg - všechno v pořádku, pouze druhý zlomek (úplně první derivace) musí mít v čitateli (-1) - je tam derivace složené funkce (1-x), ale v další úpravě už to je, zřejmě jen překlep.
Vyšetření nalezeného bodu - zda je to max, doporučuji pomocí změny znamenka derivace před a po x=0 (stačí dosadit třeba - 0,5 a 0,5 do výrazu pro derivaci) a doložit, že funkce je rostoucí pro x od -1, do 0 a klésající na 0, +1. Z tohoto uz lze udělat závěr, že to je max hodnota na celém intervalu. a min hledat v okrajových bodech.
f(0) = arctg 1 + arctg 1 = pi/4 + pi/4 = pi/2
(90, co máš zapsáno - jsou stupně, to ovšem težko zakreslime na číselnou osu, až budeme kreslit náčrt) - pro jistotu, kde je na číselné ose pi/2?
f(1) = arctg (2) + arctg (0) = arctg (2) +0 = arctg (2) - opět přes radiany, ne přes stupně,
f(-1) = arctg (0) + arctg (2) = (0) + arctg (2) = arctg (2) - opět přes radiany, ne přes stupně.
4) Integrál - metoda per partes, bude použita 2 krat:
t^2 = u'
ln^2 (2t) = v
Mělo by to vyjit po 2. kroku.
Doufám, že někdo z kolegu to překontroluje (co já vím, co je možné napsat s vysavačem v ruce :-), děkuji.
Hodně zdaru :-)
↑ jelena: tak zatim z tý 15ctky jsem opravil 2 a 3:) tak snad jsem zvolil dobrý postup http://forum.matweb.cz/upload/149-test15.jpg
↑ bons:
k vyšetření funkce s arctg nebylo potřeba nic zásadního měnit:
v bode x=0, y= arctg(1) + arctg(1)=pi/2 skutečně nastává maximum funkce, minimum nastává pro hodnoty x = -1, 1 k těmto hodnotam dopočitáme f(x) - jak uvádím ve svém příspěvku.
limita - v původním zadání je x -> nekonečnu (teď máš ale k 0), asi překlep, jinak úpravy jsou v pořádku.
Prosím nekoho z kolegů překontrolovat, zda je to správný postup - nejsem si tak úplně jista, zda ln(cos(x))/x^4 pro x se bliží nekonečnu můžeme považovat za 0, nebo je nutná ještě nějaká úprava, děkuji :-)
jelena napsal(a):
↑ bons:
ln(cos(x))/x^4 pro x se bliží nekonečnu můžeme považovat za 0
Podle mne takova "limita" nema smysl. V kazdem okoli nekonecna najdu body nepatrici do definicniho oboru a limitu nemuzu pocitat. Asi tam ma byt opravdu x jdouci k nule.
↑ bons: U te limity, ta poznamka v pravem hornim rohu, ze x je libovolne nenulove realne, je spatne. Je-li exponent realne cislo, musi byt zaklad mocniny kladny.
----------------------------------------------
Prázdniny, které následovaly po prvním roce studií Káji a Zdeni v Praze, byly ty nejkrásnější, jež si lze pomyslit. A proto uběhly tak rychle. :(
↑ jelena:
Nečetl jsem téměř nic z toho co tu teď řešíte, je to moc úloh najednou a to nemám rád :-). Ale všiml jsem si žádosti o kontrolu, tak se k tomu vyjádřím:
Označím , v bodech kde není definovaná ji libovolně dodefinujeme. Je zřejmé, že pro posloupnost je a tedy . Proto pokud limita funkce f v nekonečnu existuje, pak je podle Heineho věty rovna nule. Ukážu ale jinou posloupnost a_n jdoucí do nekonečna, pro kterou , čili podle Heineho věty limita neexistuje. Takovou posloupností je například
, protože
EDIT: upraveno, aby bylo v souladu s ↑ kaja.marik:
↑ BrozekP:
Definice limity casto zacina slovy "necht funkce je definovana v ryzim okoli bodu c", nebo tak neco, viz napr.
formalni definice limity na wikipedii
Pokud ne, tak se aspon rika ze musi existovat delta takove, ze plati nerovnost |f(x)-L|<epsilon pro vsechna x splnjici 0<|x-c|<delta ( viz http://mathworld.wolfram.com/Limit.html ). Aby ta nerovnost platila, tak zejmena musi mit smysl a zase mame, ze funkce musi byt definovana v nejakem ryzim okoli bodu c. Tohle je vlastni bod, v nevlastnich bodech to je analogicke.
Nekdy se pouziva slabsi definice limity, kdy staci aby bod ke kteremu se limitne blizime byl hromadnym bodem definicniho oboru, ale nepredpokladam ze toto je nas pripad.
-----------------------------------------------------
Jemu by se jen vysmála, ale a? těch ženichů přivezou Zdeně třeba pět, ani jeden z nich nebude ji mít tak rád jako on, Kája! Vždycky! I když bude už třeba ve Vídni, pořád ji bude mít rád. Jen když ona nebude o tom vědět, aby se mu nevysmála!
OT:
↑ kaja.marik:
Zdravím Vás :-)
my už nečteme z prvního dílu, je to tak? :-) ale jsem moc rada, že čteme :-)
-----------------------------------------
↑ kaja.marik:, ↑ BrozekP:
Hezký večer, já vás nechávám s problémem, nebo? už se nechytám :-)
Moc děkuji, že jste se podivali - já se přiznám, že jsem z té limity zmatena - asi počkáme na kolegu, co platí - x k nekonečnu nebo k 0.
Máte pravdu s přerušovaným def. oborem pro ln(cosx) pro x k nekonečnu, ale s x k nule jsem ještě nekontrolovala, nemám bohužel moc času.
Myslím, že u ostatních zadání to je běžná klasika, ale opět máme limitu od
bons napsal(a):
od naseho pana učitele, prej je dost známej ve světě Luděk Jirkovsky
Ostatně, nápad, že budeme kontrolovat, vymyslel Marian, hm...
↑ kaja.marik:
Děkuji, nedalo mi to a trochu jsem hledal a dospěl ke stejnému, takže jsem svůj příspěvek upravil dodefinováním funkce.
↑ jelena:
OT: Take zdravim :) Priznavam ze jsem forum zanedbaval, protoze jsem mel furu prace s dovolenou, s prazdninama a s odpocivanim a relaxaci :)
Tady vlastne relaxuji :-) - nebot v zamestnani a v rodine musim porad plnit pozadavky ostatnich, ale tady si mohu vybirat a reagovat pouze na to, na co se mi chce :-) Jeste moc rada relaxuji u umyvani nadobi :-)
Pokud jsem odpovidal tak to byvalo jenom narychlo. Vetsinou jsem jenom cetl a nepsal. Ale forum mi i tak dalo hodne, napriklad
1. Videl jsem zajimave prazdninove priklady
2. Vsiml jsem si, ze pravdepodobne krome Joricy osobne znam jeste jednoho clena osazenstva
3. Zaradil jsem krajinarum do prednasek numerickou metodu zalozenou na Banachove vete, protoze jenom pulit interval je nuda - viz vlakno http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=3716
----------------------------
Protoze tento prispevek je silne off topic, tak pridavam misto cteni na pokracovani odkaz, ktery matematicke snazivce snad rozesmeje stejne jako me: vypatlátor
jelena napsal(a):
limita - v původním zadání je x -> nekonečnu (teď máš ale k 0), asi překlep, jinak úpravy jsou v pořádku.
K nule to vychází hezky, takže s nulou to bude to správné zadání
↑ bons:
V té limitě v příkladu 2 máš v posledním kroku chybu, před ln(cos x) má být 4, ne 2. Dále se pak dá postupovat například L'Hospitalem.
Stránky: 1 2