Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Takovou vlastnost má střed kružnice opsané. Stačí takhle nebo chceš ještě pomoct?
Zdravím vás velice srdečně (nebo? jsem vás dlouho "neviděla":-)
Podle mého postup, který doporučujete, je vhodny na sestrojení bodu, ale ne na výpočet.
Použití středové rovnice kružnici (z analytické geometrie) a sestavení soustavy 3 rovnic asi take nebude vhodny, nebo? tipuji, že úloha je za začatku analytiky.
Asi budeme sestavovat rovnice pro vzdálenost bodů (po dvojicich) treba pro bod K (vzdálenost do bodu X):
kopirováno odsud
pro bod L - vzdálenost do bodu X:
Vzdálenosti KX, LX jsou stejné:
A obdobně pro KX, MX
Co myslite?
Editace:
Teď budu citovat Mariana: "Abych tam neměla nějakou ..."
↑ halogan:
Ty popisuješ sestrojení středu kružnice vepsané, ten ale nemá stejnou vzdálenost od vrcholů trojúhelníku, ale od jeho stran!
↑ jelena:
S tímto postupem souhlasím, ještě uvedu postup hledání průsečíku os stran trojúhelníku (tedy středu kružnice opsané):
Směrový vektor osy úsečky KL je (9,-9). Tento vektor je i normálovým vektorem osy úsečky, normálovým vektorem osy úsečky je tedy i vektor (1,-1). Osa úsečky má tedy obecnou rovnici x-y+c=0. Dosadíme střed úsečky a získáme tak koeficient c (vyjde c=4). Osa úsečky má obecnou rovnici x-y+4=0. Stejně tak získáme obecnou rovnici osy úsečky LM x+y-6=0. Najdeme průsečík dvou os - vyřešíme soustavu dvou rovnic o dvou neznámých. Hledaný bod je [1,5].
Edit: Můj postup je vlastně stejný jako tvůj, jen je rozdělený do více kroků - rovnice |KX|=|LX| totiž vede po úpravách na obecnou rovnici osy úsečky a pak už je to úplně stejné jako v mém postupu.
↑ BrozekP:
Jo, jsem to popletl. Necetl jsem puvodni zadani, jen jsem cetl vasi odpoved a misto "opsane" jsem precetl "vepsane"
↑ BrozekP:
Zdravím :-)
už jsem editovala, snad OK.
--------
OT - měla jsem možnost dnes občas nakouknout na tvé dnešní statečné zásahy na foru - v tomto příspěvku už to vypadalo, že další požadavek bude "Vytahnout kralíka z klobouku".
A? se daří :-)
↑ halogan:
Jestli snad "jen jsem cetl vasi odpoved" mělo být vykání (jinak si to nedovedu vysvětlit), tak to prosím ne, myslím, že náš věk se příliš neliší :-)
↑ jelena:
Zdravím,
omlouvám se, že jsem neodpověděl na tvůj první pozdrav. Zdravení na fóru mi přijde nepřirozené (beru to jako že tady všichni pořád tak nějak jsme a nikam neodcházíme), takže sám první nezdravím a zapomínám na pozdrav odpovídat, tak prosím promiň :-)
Jistě bych řešil raději příklady z fóra vysoké školy, ale bohužel tu toho moc není. Pak člověk z nudy upravuje výrazy :-)
Tento příspěvek je silně OT, tak ještě dodám, že pokud by tři body náhodou ležely na přímce, tak tvůj postup nám dá výsledek (buď nelze rovnice vyřešit a takový bod neexistuje nebo ho to najde) a nemusíme se o nic starat. Můj postup platí pouze pro trojúhelníky a proto se případ s body na přímce musí zmínit mimo.
↑ halogan:
Pratele, nemazte prosim obsahy svych prispevku i kdyz nejsou spravne. Jejich ponechani ve foru ma smysl minimalne ve techto bodech:
1. Chybami se clovek uci, a kdyz to nejsou chyby vlastni, tim prijemnejsi to uceni je
2. Pokud na tento prispevek nekdo dale odkaze a komentuje jej, vymazanim jeho obsahu se narusuje struktura vlakna.
Stydite-li se za sve chyby, berte tento pocit jako vychozi bod k hlubokemu porozumeni temto dvema rcenim a jejich aplikaci:
1. Nikdo neni dokonaly
2. Dvakrat mer, jednou rez
Vas vychovny poradce :-)
↑ BrozekP:
Byla jsem moc potěšena, že kolegove ze VŠ se ujimají také zadání v sekci základky a střední (chápu, že to není moc záživné a moc děkuji :-)
Já jsem reagovala na klidné plnění požadavku "hranatá kulatá třetí odmocnina..."
Zdravení - mám větší pochopení pro začátek zprávy "Zdravím", než pro "Hele" - výchovný poradce jistě souhlasí :-)