Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
Je dána krychle ABCDEFGH s hranou délky a. Uvnitř stěny ABCD je bod M. Je možné vést po stěnách krychle co nejkratší uzavřenou lomenou čáru, která prochází bodem M a s každou stěnou má společný alespoň jeden bod? Pokud to lze, jakou má délku?
Napadá mě něco ve smyslu pravidelného osmistěnu, ale nevím. Víte? Díky
Ahoj ↑ Keeeeke:,
Urob najprv vsetky mozne plaste (patrony) kocky
Akoze vies, ze v rovine je najkratcia cesta usecka priamky tak to vyuzi.
Staci?
↑ Keeeeke:,
Na som ti dal princip ako na to.
Zda sa mi ze aj zaciatocna poloha ma vlyv na odpoved.
Inac, analyzoval si vsetki mozne moznosti?
posli mi tvoj obrazek (y) na ktorych si pracoval.... a tak to mozem posudit
Zdravím,
jen drobnost - dle zadání bod M je uvnitř stěny (mám dojem, že ho vždy posíláš do vrcholu). Zda se mi, že úloha je jedna z variant problému "Pavouk a moucha" (zkus pohledat, více asi anglicky). Zkusím téma přesunout do Zajímavých SŠ, snad někoho osloví vice. Zdar přeji.
Ahoj ↑ Keeeeke:,
Tvoj prispevok sa mi stratil, à tak vidim vdaka ↑ jelena:, ktoru pozdravujem, co si odpisat.
Usecka na plasti ( pripadne upravenom na problem) = najkratcia trasa na kocke.
Ale pozor ide o uzavretu trasu tak treba z tym uvazovat pri hladane moznych tras.
A tiez nezabudni na poznamku co ti napisala kolegyna ↑ jelena:.
Poznamka: tiez je dolezite vediet,ci je dovolene prejst viac krat cez ten isty bod.
Kde si nasiel tuto ulohu? Vyzera to na nejaku olympiadu.
↑ vanok:
Ahoj,
ulohu mam ze zapoctove pisemky ze synteticke geometrie. Ucitel je predseda mat.olympiady pro Prahu, tak nám do písemek vždy dává takovéto příklady...
Zpet k prikladu: ty mas nejaky napad? Ja nad tim premyslel cely den a nic jineho me nenapada... Navic je trochu matouci, ze bod ma byt uvnitr strany... V tom případě bych ho zkusim umistit do středu nějaké stěny...
Len taka poznamka:Priklad riesenie dvomy prechodmy cez dany bod.
Ak cez dany bod vedies dve slucky: ( ako keby si robil snuru na balik) kolmo na hrany mas "dvoj"slucku... co prechadza cez vsetky hrany.
(jej globalna dlzka= 8 a, kde a je dlzka hrany)
Ci riesenie co prechadza cez vsetki hrany existuje nemam cas studovat....( pozri EDIT poznamka 2)
Trocha ma to prekvapuje, ze toto je priklad v syntetickej geometrii, lebo skor ide o kombinatoricku geometriu.
Napis nam tu ide texty cviceni, co si uz riesil, alebo mas na to skripta?
EDIT
poznamka 2: stred steny je mozno zaujimavy specialny pripad.
Tu mas jednu myslienku na riesenie.
Vseobecne riesenie ( asi nie minimalne), v takomto pripade moze byt urobi sa jedna kolma slucka (a na kazdej stene urobis dve obocky ... vo forme priamok tak ze sa dotykaju jednej z nepouzitych hran )
To da jedno-slucku co je riesenie.... ale najst minimalnu slucku je iny problem, aj ked sa da lahko ukazat ze existuje.( kresli si to ...)
Teoria z useckou o ktorej som vyssie pisal je mozna, len ked na "upravenom" plasti sa daju spojit zaciatocny a koncovy bod
↑ vanok:
také pozdrav.
↑ Keeeeke:
Nevím přesně, jak úloze prospěje (opravdu se mi zdá umístění bodu na straně "dost volné"), ale když jsme se věnovali tomuto problému, tak jsem prohlížela materiály okolo "matematických billiardů" (příklad, třeba něco bude použitelné). V ruštině (alespoň obrázky) od str. 12.
↑ jelena:,
Ano mas pravdu, v pripade ze hladame na plasti kocky (pripadne upravenom) priamku
a ako aj ideu rovnosti ako v billiarde rovnosty uhlom "odrazu"
idea v tvojom RU dokumente je ties zaujimava ale ma suvis z moznostou rationalnej polohy bodu slucky na uvazovanej hrane.( ie napr ak ide o hranu AB a bod S pomer AS/AB je rationalne cislo)
To som tiez na zaciatku prepokladal v mojej prvej rade.
Ale ako sa da vidiet z textu cvicenia, tieto podmienky nie su nutne ... preto som uviedol ideu dvoj- slucky( co nie je nikde zakazane) a v poslednom edit ↑ vanok: myslienku odbocky.
Zaujimavy problem polozeny v otvorenej forme ... no presahuje pre kompletne riesenie Stredoskolske znalosti.
A ako som uz pisal najst jedno riesenie je v odbockovom modely je lahke... dokazat ze hladane riesenie existuje je tiez lahke... ale ho konkretne najst je velmi tazke ( a mozno aj nemozne)
↑ vanok:
děkuji, kolega ↑ Keeeeke: někde se zmínil, že studuje VŠ (matematiku - učitelství snad). Já jsem si úlohu vyložila tak, že 1. část požaduje důkaz, zda takovou cestu proložit jde (potom by to mělo být pro každý bod na ABCD, když M je zadán tak neurčitě?).
Zdárné pokračování :-)
↑ jelena:,
Ano, je celkom mozne, podla otvoreneho textu cvicenia, ze ide o nejaku pedagogicku pripravu, ak nie o texty na pripravu na MO.
No vsak toto nema velky suvis zo syntetickou geometriou.
Kolega, nam iste napise co studuje.
Tu mas este jeden typ ciary (typu jedne slucka), vysetri ju podrobne.
Odpoved zavisi od toho ci povazujes za identicke dva symetricke "plaste" podla nejakej danej priamky roviny. Ak nie, tak odpoved je 11.
↑ Keeeeke:
Skontroluj si to tu:
http://therese.eveilleau.pagesperso-ora … atrons.htm
Cize ako pises, uvazujes izometrie ktore su v rovine. ( a to aj pocas transformacie).
Stránky: 1