Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

kde
a
myslim vyraz v exponente, ktory vyjde u e
No a myslienka by bola, ze si vezmem integral
A urobim per partes.
derivujem a
integrujem dostanem tak
po per partes.Dalej neviem ale skusil by som toto. Pre B(x) to urcite nebude problem.
↑ JohnPeca18:
Zdravím,
mám spíš dojem, že v 1. případě u kolegy je překlep: místo x má být 2, v druhém případě místo x má být e (v základech mocnin, kde je základem x).
↑ Pepi13: přidej, prosím, některou úlohu před a po tomto zadání (a pokud jsi před vložením dotazu zkoušel WA (nebo jiný online nástroj), tak je dobré rovnou doplnit odkaz na vložení, ušetří to čas ostatním). Děkuji.
Možná je to opravdu chyba v zadání, ten druhý příklad jsme taky nemohli vyřešit a tak ho někdo ze spolužáků nesl vyučujícímu, který říkal, že tam nejspíš má být e místo x, že takhle by to šlo vyřešit jenom numericky. S tím prvním si lámu hlavu od včerejška, zkoušela jsem všechno možný, ale je tam problém s integrací x^x, protože primitivní funkce se nedá vyjádřit pomocí elementárních funkcí, nebo jsem se to aspoň dočetla, když mi pořád nechtělo nic rozumnýho vyjít a tak jsem hledala, jak se to počítá. :D Opravdu by mě zajímalo, jestli tyhle integrály jdou vypočítat bez použití numerických metod..
Edit: Navíc ty ostatní příklady z vloženého obrázku jsou až triviální, je divný, že by mezi nimi byly takové špeky.
↑ Pepi13:, ↑ nanny1:
Zdravím,
↑ Pepi13: překlepy to určitě jsou (zejména, jak říka i nanny1, zařazení úloh v řádě ostatních velmi nenáročných integrálu). V 1. si oprav x na 2 v zápisu
na
, v 2. viz oprava kolegyně ↑ nanny1:. A ještě jednou upozorníte autora úloh na překlepy.
:D Opravdu by mě zajímalo, jestli tyhle integrály jdou vypočítat bez použití numerických metod..
řekla bych, že problém nejde řešit cestou nalezení příslušné primitivní funkce, ale některou jinou cestou - viz diskuse k tématu (v úvodním příspěvku není OK) (ale to bude lepší, když si založíš k tomu samostatné téma, kolegu by to mohlo vystrašit :-)
↑ nanny1:
:-) není za co, také děkuji za upřesnění pro kolegů - ještě tu je skorospolužák (ten váš TRIAL to je teď záhada veliká).