Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2018 09:07

Kája2
Reputace:   

Objem rotačního tělesa

Dobrý den,
řeším příklad na objem tělesa a stále si nemohu nalézt chybu. Určete objem rotačního tělese, které vznikne rotací kolem osy y rovinného obrazce ohraničeného křivkami. $y=\frac{1}{2}\ln (-x)$,$y=0$, $x=-\mathrm{e}^{}$. Převedl jsem si na inverzní funkci, která mi vyšla $y=-\mathrm{e}^{2x}$ a přepočítal meze.Pak $V=\pi \int_{0}^{\frac{1}{2}}\mathrm{e}^{4x}dx=\pi [\frac{1}{4}\mathrm{e}^{4x}]^{\frac{1}{2}}_{0}$.Integrál mi vyšel $\frac{\pi }{4}
(\mathrm{e}^{2}-1)$, ovšem jako správný výsledek je $\frac{\pi }{4}
(\mathrm{e}^{2}+1)$.Mohu se zeptat, v čem chybuji?

• (téma jako vyřešené označil(a) Kája2)

#2 12. 04. 2018 09:39 — Editoval Ferdish (12. 04. 2018 09:40)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Objem rotačního tělesa

Inverzná funkcia dobre, vzhľadom na symetriu pôvodnej funkcie podľa osi y môžeš uvažovať aj funkciu $y=\mathrm{e}^{2x}$ (ak si to nakreslíš, bude to zrejmé), ale výraz pod integrálom máš nesprávny.

Pri inverzii treba myslieť aj na ostatné ohraničujúce funkcie (priamky) a tie treba správne invertovať tiež.

Teda ak je tvoja inverzná funkcia $y=-\mathrm{e}^{2x}$, tvoje ohraničujúce funkcie invertujú na $x=0$ a $y=-e$, a práve tá druhá vstupuje do výrazu pod integrálom.

Ako teda upraviť ten podintegrálny výraz by si mal vedieť zvládnuť aj sám...môžeš si to aj nakresliť, ak to nepôjde priamo z hlavy.

Ak by si si napriek tomu nevedel rady, tak sa ozvi sem do topicu a pomôžem buď ja alebo niekto iný, kto bude práve online...

#3 12. 04. 2018 09:53

Kája2
Reputace:   

Re: Objem rotačního tělesa

↑ Ferdish:
A, už vím,mockát děkuji ;-)

Zápatí