Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 04. 2018 09:07

Kája2
Reputace:   

Objem rotačního tělesa

Dobrý den,
řeším příklad na objem tělesa a stále si nemohu nalézt chybu. Určete objem rotačního tělese, které vznikne rotací kolem osy y rovinného obrazce ohraničeného křivkami. $y=\frac{1}{2}\ln (-x)$,$y=0$, $x=-\mathrm{e}^{}$. Převedl jsem si na inverzní funkci, která mi vyšla $y=-\mathrm{e}^{2x}$ a přepočítal meze.Pak $V=\pi \int_{0}^{\frac{1}{2}}\mathrm{e}^{4x}dx=\pi [\frac{1}{4}\mathrm{e}^{4x}]^{\frac{1}{2}}_{0}$.Integrál mi vyšel $\frac{\pi }{4}
(\mathrm{e}^{2}-1)$, ovšem jako správný výsledek je $\frac{\pi }{4}
(\mathrm{e}^{2}+1)$.Mohu se zeptat, v čem chybuji?

• (téma jako vyřešené označil(a) Kája2)

#2 12. 04. 2018 09:39 — Editoval Ferdish (12. 04. 2018 09:40)

Ferdish
Zablokovaný
Škola: PF UPJŠ (2013), ÚEF SAV (2017)
Pozice: vedecký pracovník
Reputace:   81 

Re: Objem rotačního tělesa

Inverzná funkcia dobre, vzhľadom na symetriu pôvodnej funkcie podľa osi y môžeš uvažovať aj funkciu $y=\mathrm{e}^{2x}$ (ak si to nakreslíš, bude to zrejmé), ale výraz pod integrálom máš nesprávny.

Pri inverzii treba myslieť aj na ostatné ohraničujúce funkcie (priamky) a tie treba správne invertovať tiež.

Teda ak je tvoja inverzná funkcia $y=-\mathrm{e}^{2x}$, tvoje ohraničujúce funkcie invertujú na $x=0$ a $y=-e$, a práve tá druhá vstupuje do výrazu pod integrálom.

Ako teda upraviť ten podintegrálny výraz by si mal vedieť zvládnuť aj sám...môžeš si to aj nakresliť, ak to nepôjde priamo z hlavy.

Ak by si si napriek tomu nevedel rady, tak sa ozvi sem do topicu a pomôžem buď ja alebo niekto iný, kto bude práve online...

#3 12. 04. 2018 09:53

Kája2
Reputace:   

Re: Objem rotačního tělesa

↑ Ferdish:
A, už vím,mockát děkuji ;-)

Zápatí