Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
nejsem si jistá, jak mám dopočítat bázi obrazu zobrazení. Vyberu lineárně nezávislé vektory, ale jsou to ty, co mi vyjdou v matici v schodovitém tvaru, nebo tam mám dát ty z původních polynomů?
Na fotce mám postup, jak jsem řešila a obě možnosti dole zakroužkované. Zadání je spočítat bázi obrazu a jádra zobrazení psí.
Moc děkuji za pomoc.
Nejdříve si musíme uvědomit, že obraz zobrazení je podprostorem prostoru a jádro tohoto zobrazení je podprostorem prostoru .
Původní matice, kterou tam máš, popisuje dané zobrazení vůči standardním bázím prostorů a . Ve sloupcích matice zobrazení jsou souřadnice (vůči standardní bázi prostoru ) obrazů vektorů standardní báze prostoru . Z těchto 4 sloupců potřebujeme vybrat lineárně nezávislý soubor sloupců, abychom našli bázi obrazu zobrazení. Takže je třeba dělat v matici sloupcové (ne řádkové) ekvivalentní úpravy, abychom matici upravili do stupňovitého tvaru a mohli vybrat lineárně nezávislý soubor sloupců.
Pro nalezení báze jádra zobrazení definovaného maticí řešíme rovnici . Tentokrát už děláme ekvivalentní řádkové úpravy. Je to soustava 3 rovnic se 4 neznámými, takže alespoň jednu neznámou můžeme volit libovolně (například ), takže najdeme řešení ve tvaru nějaké lineární kombinace vektorů, minimálně ve tvaru -násobku nějakého nenulového vektoru. Z těchto vektorů vybereme lineárně nezávislý soubor vektorů a máme bázi jádra zobrazení.
Stránky: 1