Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 11. 2018 12:15

4d4nsoni4
Zelenáč
Škola: PřF, FI MUNI
Pozice: student
Reputace:   

Báze obrazu zobrazení

Ahoj,
nejsem si jistá, jak mám dopočítat bázi obrazu zobrazení. Vyberu lineárně nezávislé vektory, ale jsou to ty, co mi vyjdou v matici v schodovitém tvaru, nebo tam mám dát ty z původních polynomů?
Na fotce mám postup, jak jsem řešila a obě možnosti dole zakroužkované. Zadání je spočítat bázi obrazu a jádra zobrazení psí.
Moc děkuji za pomoc.

//forum.matweb.cz/upload3/img/2018-11/98834_zobrazeni.jpg

• (téma jako vyřešené označil(a) 4d4nsoni4)

#2 22. 11. 2018 09:18

Aspro1
Reputace:   

Re: Báze obrazu zobrazení

Nejdříve si musíme uvědomit, že obraz zobrazení $\psi: \mathbb{R}^4 \to \mathbb{R}^3$ je podprostorem prostoru $\mathbb{R}^3$ a jádro tohoto zobrazení je podprostorem prostoru $\mathbb{R}^4$.

Původní matice, kterou tam máš, popisuje dané zobrazení vůči standardním bázím prostorů $\mathbb{R}^4$ a $\mathbb{R}^3$. Ve sloupcích matice zobrazení jsou souřadnice (vůči standardní bázi prostoru $\mathbb{R}^3$) obrazů vektorů standardní báze prostoru $\mathbb{R}^4$. Z těchto 4 sloupců potřebujeme vybrat lineárně nezávislý soubor sloupců, abychom našli bázi obrazu zobrazení. Takže je třeba dělat v matici sloupcové (ne řádkové) ekvivalentní úpravy, abychom matici upravili do stupňovitého tvaru a mohli vybrat lineárně nezávislý soubor sloupců.

Pro nalezení báze jádra zobrazení $\psi: \mathbb{R}^4 \to \mathbb{R}^3$ definovaného maticí $\mathbb{A}$ řešíme rovnici $\mathbb{A} \textbf{x} = \textbf{0}_{\mathbb{R}^3}$. Tentokrát už děláme ekvivalentní řádkové úpravy. Je to soustava 3 rovnic se 4 neznámými, takže alespoň jednu neznámou můžeme volit libovolně (například $y_4 = \alpha$), takže najdeme řešení $\textbf{x} \in \mathbb{R}^4$ ve tvaru nějaké lineární kombinace vektorů, minimálně ve tvaru $\alpha$-násobku nějakého nenulového vektoru. Z těchto vektorů vybereme lineárně nezávislý soubor vektorů a máme bázi jádra zobrazení.

#3 25. 11. 2018 19:49

4d4nsoni4
Zelenáč
Škola: PřF, FI MUNI
Pozice: student
Reputace:   

Re: Báze obrazu zobrazení

Děkuji!

Zápatí