Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Elektromagnetické záření - všesměrový zdroj (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 16. 09. 2009 20:21

vera2012
Zelenáč
Reputace:   

Elektromagnetické záření - všesměrový zdroj

Dobrý den,

potřebovala bych prosím poradit, jak mám spočítat jeden příklad - na toto učivo píšu zítra písemku a naše fyzikářka je bohužel slabšího ducha, takže veškeré učivo musím pochopit sama. Předem děkuji za odpoběď

Je dána žárovka, která svítí všemi směry o výkonu 100 W a její světelný tok je 1260 lm. Jaká je její svítivost? (má to vyjít 100 cd ale za boha na to nemůžu dojít)

#2 16. 09. 2009 21:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Elektromagnetické záření - všesměrový zdroj

↑ vera2012:

Zdravím, teorie a další teorie, je potřeba uvažovat plný prostorový úhel, který je $4\pi$. Stačí tak?

A prosím bez komentáře o síle ducha učitelů.

#3 16. 09. 2009 21:20

vera2012
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Děkuji moc, to je přesně to, co jsem potřebovala vědět. A také moc děkuji za odkaz na teorii, mnohé jsem si ujasnila.
Za komentář se omlouvám, ale má zoufalá situace si vyžádala tento komentář.

takže ještě jednou díky!

#4 16. 09. 2009 21:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ vera2012: tak ať už situace není zoufala, případně se zeptej, co potřebuješ. Doufám, že i kolega BrozekP vidí, že problém všesměrného světla jsem po jeho výkladu už pochopila (snad :-) zadání bylo trochu jinak, ale třeba také použiješ v jiné úloze.

#5 16. 09. 2009 22:55

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Ano, vidím, že to ovládáš :-)

Ony tyhle úlohy na světlo jsou poměrně jednoduché, jen je potřeba vědět, jak je co definováno. Já si to vždycky radši někde ověřím. Jen pro zajímavost uvedu seznam fotometrických a radiometrických veličin z wikipedie. Přestože to jsou samá známá slova, těžko bych dával dohromady, co má přesně jaký význam :-)

expozice • hustota zářivého toku • hustota světelného toku • jas • intenzita světlení • intenzita osvětlení/osvětlivost • intenzita ozáření • intenzita vyzařování • osvit • spektrální intenzita vyzařování • spektrální ozáření • spektrální zář • spektrální zářivost • spektrální zářivý tok • světelné množství • světelný tok • svítivost • zář • zářivá energie • zářivost • zářivý tok/zářivý výkon

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Elektromagnetické záření - všesměrový zdroj (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí