Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Elektromagnetické záření - všesměrový zdroj (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 16. 09. 2009 20:21

vera2012
Zelenáč
Reputace:   

Elektromagnetické záření - všesměrový zdroj

Dobrý den,

potřebovala bych prosím poradit, jak mám spočítat jeden příklad - na toto učivo píšu zítra písemku a naše fyzikářka je bohužel slabšího ducha, takže veškeré učivo musím pochopit sama. Předem děkuji za odpoběď

Je dána žárovka, která svítí všemi směry o výkonu 100 W a její světelný tok je 1260 lm. Jaká je její svítivost? (má to vyjít 100 cd ale za boha na to nemůžu dojít)

#2 16. 09. 2009 21:11

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Elektromagnetické záření - všesměrový zdroj

↑ vera2012:

Zdravím, teorie a další teorie, je potřeba uvažovat plný prostorový úhel, který je $4\pi$. Stačí tak?

A prosím bez komentáře o síle ducha učitelů.

#3 16. 09. 2009 21:20

vera2012
Zelenáč
Reputace:   

↑ jelena:

Děkuji moc, to je přesně to, co jsem potřebovala vědět. A také moc děkuji za odkaz na teorii, mnohé jsem si ujasnila.
Za komentář se omlouvám, ale má zoufalá situace si vyžádala tento komentář.

takže ještě jednou díky!

#4 16. 09. 2009 21:28

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ vera2012: tak ať už situace není zoufala, případně se zeptej, co potřebuješ. Doufám, že i kolega BrozekP vidí, že problém všesměrného světla jsem po jeho výkladu už pochopila (snad :-) zadání bylo trochu jinak, ale třeba také použiješ v jiné úloze.

#5 16. 09. 2009 22:55

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Ano, vidím, že to ovládáš :-)

Ony tyhle úlohy na světlo jsou poměrně jednoduché, jen je potřeba vědět, jak je co definováno. Já si to vždycky radši někde ověřím. Jen pro zajímavost uvedu seznam fotometrických a radiometrických veličin z wikipedie. Přestože to jsou samá známá slova, těžko bych dával dohromady, co má přesně jaký význam :-)

expozice • hustota zářivého toku • hustota světelného toku • jas • intenzita světlení • intenzita osvětlení/osvětlivost • intenzita ozáření • intenzita vyzařování • osvit • spektrální intenzita vyzařování • spektrální ozáření • spektrální zář • spektrální zářivost • spektrální zářivý tok • světelné množství • světelný tok • svítivost • zář • zářivá energie • zářivost • zářivý tok/zářivý výkon

• Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Elektromagnetické záření - všesměrový zdroj (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí